ApplicationsTechnology

Vederlichte fiets 100% Limburg Bike dankzij slim gebruik materialen en technieken

Prototype op maatgemaakte superlichte racefiets gepresenteerd

Een precies passende fietsmaat; een haast onbreekbaar lichtgewicht frame en geïntegreerde sensoren. Dat zijn drie van de innovaties die de vederlichte fiets 100% Limburg Bike uniek maken. 3D printen gecombineerd met moderne materialen en nieuwe productietechnieken, leveren volgens oud-profrenner Bram Tankkink een unieke fiets op, die door de gebruikte materialen ook nog eens circulair is en dus toekomstproof.


De partijen achter het 100% Limburg Bike project hebben op Brightlands Chemelot Campus het eerste prototype van deze bijzondere lichtgewicht racefiets onthuld. Meer dan een jaar heeft het consortium van bedrijven en kennisinstellingen op materialencampus aan het concept gewerkt.

3D geprinte koppelstukken van titanium of straks magnesium

Wat is bijzonder aan de fiets? Door slim gebruik te maken van 3D printtechnologie kan elke fiets precies op maat worden gemaakt, zonder dat men het hele frame moet gaan 3D printen zoals in andere projecten gebeurt. 100% Limburg Bike print de koppelstukken van titanium. Met een eigen 3D printer slaagt het projectteam er ook al in om deze van magnesium te printen, nog lichter. ”We hebben tevens een prototype met verbindingsstukken van recyclebare kunststof versterkt met carbon vezels, ontwikkeld door Brightlands Materials Center”, voegt projectleider Menno Smeelen toe. Door de hoeken en lengtes van de buizen te variëren, kan een perfect passende fiets worden samengesteld.

Carbon en Dyneemavezel vervlechten

Met deze verbindingsstukken worden de buizen en de voorvork waaruit het frame is opgebouwd, met elkaar verbonden. Deze buizen zijn gemaakt van in elkaar gevlochten carbon en supersterke Dyneema-vezel van DSM. Hiervoor zijn onder andere de carbonspecialisten Eurocarbon en CeraCarbon bij het consortium betrokken. Zij zijn erin geslaagd de Dyneema-vezel te vervlechten met carbon op een nieuwe methode. Belgian Cycling Factory, eigenaar van het merk Ridley, heeft een bepalende rol gespeeld in het ontwerp.

Nieuwe biobased lijm ontwikkeld

Circulariteit, een van de pijlers onder de onderzoeken op Brightlands Chemelot Campus, speelt eveneens een belangrijke rol. Waar mogelijk wordt voor duurzame materialen gekozen. Voor het verlijmen van de koppelstukken aan het frame is een biobased lijm ontwikkeld. Een van de zaken die in de komende maanden nog ontwikkeld gaat worden, is de integratie van sensortechnologie. Daardoor moet er bijvoorbeeld automatisch een waarschuwing komen als het frame na een val beschadigd is.

Het Limburgs consortium is niet het enige dat aan nieuwe productieconcepten voor bijzondere fietsen werkt. In Duitsland freest Frace Bike het frame van de F160 mountainbike uit een massief blok vliegtuigaluminium. Zeg het maar: wordt het additieve en subtractieve productie?

Productie start in de zomer van 2021

De komende maanden wordt het prototype nog verder geoptimaliseerd, met name qua gewicht en stijfheid. Ook gaan ervaren amateurs de fiets uitgebreid testen. In de zomer van 2021 zou het consortium dan de productie van de fiets opstarten, iets dat eveneens in Limburg zal gebeuren. Menno Smeelen kan nog geen indicatie geven over de prijs. “Het wordt een fiets voor de echte liefhebber die iets unieks wil. Een maatfiets, licht en sterk, met allemaal technische hoogstandjes.” Dat er een markt voor bestaat, is voor hem duidelijk. Na de aankondiging vorig jaar is er al interesse getoond in zowel Amerika als Azië.

De leden van het consortium dat de 100% Limburg Bike heeft ontwikkeld.
Back to top button