ApplicationsMaterials

Prototype 100% Limburg Bike op WK Wielrennen in Leuven

Testfase gepersonaliseerde racefiets breekt aan

Het WK Wielrennen in Leuven win je er dit jaar nog niet mee, maar fietsen wordt wel gemakkelijker dankzij de volledig gepersonaliseerde 100% Limburg Bike. De innovatieve en gepersonaliseerde fiets, gebouwd uit onder andere carbon en Dyneema-vezels en 3D geprinte titanium en magnesium verbindingselementen, is op het WK in België officieel gepresenteerd.


De 100% Limburg Bike is om meerdere redenen uniek, zegt oud profwielrenner Bram Tankink, business developer bij Brightlands Chemelot Campus in Limburg, waar de fiets ontwikkeld is. “De fiets wordt op de eerste plaats exact op maat gemaakt. De hoeken en de lengtes van de framebuizen zijn variabel waardoor je perfect op je fiets ‘gezet’ wordt. De fiets wordt als het ware aangepast op je postuur en lengte.” Dit biedt het voordeel dat je makkelijker het optimum vindt tussen ergonomie, stuurgedrag en esthetische aspecten van de fiets.

Gepersonaliseerde fiets met 3D geprinte verbindingsstukken

Menno Smeelen, New Business Development Manager, en Bram Tankink bij de 100% Limburg Bike.

Innovatieve technieken en materialen

De 100% Limburg Bike is ontwikkeld in een consortium met regionale bedrijven. In de fiets zijn innovaties verwerkt die op Brightlands Chemelot Campus ontwikkeld zijn. De buizen en voorvork zijn gemaakt van in elkaar gevlochten carbon en supersterke Dyneema-vezel van DSM. De verbindingsstukken in het prototype zijn van titanium en magnesium, geprint met de speciaal gebouwde 3D-printer op Brightlands Chemelot Campus. De combinatie levert een supersterk en vederlicht frame op, zo goed als onbreekbaar.

Sensoren integreren

De prototypes zijn bedoeld om de fietsen in de praktijk te gaan testen, onder andere door Bram Tankink. Ondertussen gaat de ontwikkeling van het concept door. Zo werkt het consortium aan de integratie van sensoren in het frame. Deze registreren na een val of zware klapt de krachten en aan de hand daarvan kan men analyseren of er beschadigingen zijn die onverwijld hersteld moeten worden.

Volgend jaar in productie

De komende maanden worden de fietsen uitgebreid getest op rijervaring en tegen geldende normen. Studenten van Zuyd Hogeschool nemen hierbij de kwaliteitstests op een zelf vervaardigde testbank en -opstelling voor hun rekening. Na de testfase moet de 100% Limburg Bike marktrijp gemaakt worden. De productiestart zal volgend jaar zijn, dan zal ook duidelijk worden wat de consumentenprijs voor de gepersonaliseerde fiets zal zijn. Pieter Potters, manager R&D bij Belgian Cycling Factory, ziet zeker commerciële mogelijkheden voor de 100% Limburg Bike. “Het zou een mooie aanvulling zijn op ons fietsgamma. Met het merk Eddy Merckx zetten we ook fietsen op maat in de markt, maar de Limburg Bike gaat weer een stapje verder. Verder zien we in de innovatieve combinaties van materialen mogelijkheden voor nieuwe onderdelen zoals stuur- en zadelpennen.”

De testexemplaren van de 100% Limburg Bike zijn tot en met zondag te zien in het Innovation Hub in Leuven, onderdeel van het WK Wielrennen in België.

Back to top button