Applications

3D geprinte gitaar voor jubileum editie Pinkpop

De 50e editie van Pinkpop krijgt dit jaar een primeur. Lars Ickenroth, gitarist bij Mt. Atlas, spelt tijdens de openingsact van het festival enkele nummers op een 3D geprinte gitaar. Hij en Pinkpop-baas Jan Smeets hebben de gitaar officieel in ontvangst genomen. En even uitgeprobeerd.

Het initiatief voor de 3D geprinte gitaar komt van Brightlands Chemelot Campus. Op de Limburgse campus is de laatste jaren een actieve community rond 3D printen ontstaan. Bert Kip, CEO, overhandigde de gitaar aan Jan Smeets die het instrument meteen doorgaf aan Lars Ickenroth, gitarist bij de band Mt. Atlas en ontwerper van de gitaar. “3D printen is iets uit je hoofd of schetsboek omzetten in het ècht, net zoals een kunstenaar dat voortdurend doet. Het is echt gaaf hiermee op het podium van Pinkpop te kunnen staan”, adus Lars.

Geprint met carbon versterkte kunststof

Peter de Corte van OMD3D en The Project One zijn bij de productie van deze gitaar betrokken geweest. Peter De Corte zegt dat het vinden van de optimale combinatie van grafisch design, de printbaarheid en het geluid een uitdaging is geweest. OMD3D heeft 3D ontwerp verzorgd en de body geprint. De gitaar is geprint in carbon. Dit heeft de beste verhouding tussen sterkte en gewicht. Carbon kan zonder problemen temperaturen aan van meer dan 90°C voor lange periodes. Bij Arons Muziek in Heerlen is de gitaar voorzien van alle benodigde gitaarspecifieke elementen.  Verder is ook Colossus Printers betrokken geweest bij het project.

Lars Ickenroth test de gitaar onder toeziend oog van Jans Smeets en Bert Kip. (Foto’s: Brightlands Chemelot Campus)

Live op Pinkpop

Wie Lars Ickenroth met de gitaar in actie wil zien, staat op Pinkpop zaterdag om 13.30 uur voor de Brightlands Stage op Pinkpop. De 3D geprinte gitaar krijgt na het festival een plek in het Center Court van Brightlands Chemelot Campus.


Back to top button