Technology

Fusion Factory print metaal en keramisch filament

Xerion toont op RapidTech in Erfurt de Fusion Factory. Deze 3D printer verwerkt filament dat metaal of keramiek bevat en kan zelfs beide materialen in één werkstuk printen. Het ontbinden en sinteren gebeurt in dezelfde installatie waarin ook de printeenheid zit. In de installatie zitten drie units: de 3D printer, een de-binding station, een elektrische oven.

Xerion Berlin Laboratories is een Duitse fabrikant van ovens voor warmtebehandeling van metaal en keramiek. Eind verleden jaar heeft het de Fusion Factory voor het eerst getoond. Op RapidTech presenteert Uwe Lohse, directeur, de technologie hierachter. Deze technologie is een rechtstreekse concurrent is van zowel ExOne, Markforged als Desktop Metal. Zowel de printer, het de-bindingstation als de oven worden vanuit één Siemensbesturing aangestuurd. In de databank zitten bijvoorbeeld recepten voor de behandeling van metalen of keramische componenten.

Is de Duitse Fusion Factory het Europese antwoord op Desktop Metal en Markforged?

Een voorbeeld van een keramische print (Foto’s Xerion)

Multi materialen printen

De technologie is ontwikkeld samen met het Fraunhofer. Het idee is dat met metaalfilament het 3D printen makkelijker en beter toegankelijk wordt voor bedrijven dan dat ze voor een poeder gebaseerde oplossing kiezen. Maar het voordeel zal vooral zijn dat je hiermee meerdere materialen kunt combineren. De printunit wordt namelijk uitgevoerd met twee printkoppen. In de toekomst wil ment zelfs een versie bouwen met vier koppen. Metaal en keramiek liggen als combinatie voor de hand. Niet elke combinatie is mogelijk, omdat de filamenten dezelfde hoeveelheid binder moeten bevatten en het product in de oven dezelfde warmtebehandeling ondergaat.

Eind dit jaar ook koper 3D printen?

In het R&D lab van Xerion is al geprint met twee materialen in één werkstuk. Uwe Lohse zal op RapidTech in Erfurt verder in gaan op de technologie. Op dit moment ontwikkelt het Duitse bedrijf 17-4 PH en 316L als de eerste metalen voor de Fuston Factory. Bij het technisch keramiek wordt gewerkt met onder andere zirconium en aluminiumoxide. Tegen eind van dit jaar hoopt men ook koper te kunnen printen.

De besturing is van Siemens. Vanuit deze besturing wordt de hele proceslijn aangestuurd. (Foto’s: Xerion)

De presentatie van Xerion Berlin Laboratories is op de laatste dag van RapidPro, donderdag 27 juni in het Metaalforum. Dit is een van de 14 fora tijdens RapidTech in Erfurt. Meer informatie over de AM-beurs vind je hier.

Back to top button