ManufacturersTechnology

Bond3D: PEEK 3D printen met behoud mechanische eigenschappen

In alle stilte heeft zich in Enschede in drie jaar tijd een nieuwe Nederlandse 3D printerfabrikant ontwikkeld: Bond High Performance 3D Technology. Het ontwikkelt 3D printtechnologie voor high performance polymeren, allereerst voor PEEK dat met 100% dichtheid wordt geprint. Ook in Z-richting blijven mechanische eigenschappen van het ingangsmateriaal behouden. Peek 3D printen wordt hiermee op industriële schaal mogelijk.

 

De investeerders van het eerste uur hebben tot nog toe € 10 miljoen geïnvesteerd. Nu wereldmarktleider in PEEK, het Britse Victrex in de Nederlandse start-up investeert (zoals onlangs al bericht), treedt Bond voor het eerst naar buiten. Dat gebeurt mede omdat het bedrijf verwacht binnen vijf jaar meer dan € 50 miljoen omzet te maken met Peek 3D printen van hoogwaardige producten in de eigen fabriek in Enschede. “Dat levert enkele honderden banen op”, aldus CEO en investeerder van het eerste uur Gerald Holtvlüwer.

Bond3D technologie: zonder insluitingen én volledige materiaalsterkte in Z-richting

Gerald Holtvlüwer is niet alleen een van de eerste investeerders in Bond3D, tegenwoordig is hij ook CEO. Hij staat bij een van de eerste prototypes van de 3D printer die in Enschede ontwikkeld wordt.

Van idee naar miljoenen investering

Het verhaal van Bond3D is on-Nederlands. Het idee om PEEK 3D printen naar een hoger niveau te tillen, zodat je functionele onderdelen voor bijvoorbeeld de semiconductor industrie kunt printen, komt van Aad en Thomas Bruggeman, vader en zoon. Wim Brink en Gerald Holtvlüwer, twee private investeerders, hebben in 2016 de eerste 5 ton in Bond3D geïnvesteerd. Samen met Demcon is de haalbaarheid van het concept onderzocht. “We wilden PEEK 3D printen met behoud van alle eigenschappen van het materiaal”, vat Gerald Holtvlüwer samen. Onmogelijk, vertelde één van de MIT-professoren achter Carbon 3D hem. “Toen het wel bleek te kunnen zijn we doorgegaan met ontwikkelen.” Vanaf 2016 heeft hij samen met Wim Brink, Demcon en nog een vierde investeerder uit Noord Nederland, € 10 miljoen euro in Bond3D geïnvesteerd.

60 medewerkers ontwikkelen 3D printtechnologie

Ondertussen telt Bond 60 medewerkers, 40 eigen mensen en 20 engineers die van Demcon worden ingehuurd. Geld wordt er nog niet verdiend, geeft Holtvlüwer toe. Met meer dan een half miljoen euro aan kosten per maand, moest er dus nieuw geld bij. De nieuwe partner is gevonden in Victrex, dat met name vanuit strategisch oogpunt in de Nederlandse onderneming investeert. Victrex is wereldmarktleider in PEEK, een materiaal dat al gecertificeerd is voor toepassingen in de luchtvaart- en medische industrie. “Victrex maakt PEEK granulaat en wil opschuiven in de waardeketen. Ze willen meer naar eindproducten toegaan, 3D technologie is een middel daarvoor”, schetst Gerald Holtvlüwel de redenen waarom de Britten vanuit strategisch oogpunt miljoenen in het Nederlandse bedrijf pompen. De Nederlandse start-up heeft via Victrex nu toegang tot de grootste PEEK-verwerkers in de wereld.

PEEK 3D printen
Peek 3D printen gebeurt met de technologie van Bond3D met een zeer hoge nauwkeurigheid. Deze rasterstructuur wordt onder andere geprint in een spinal cage voor herniapatiënten. Het menselijk botweefsel groeit sneller en beter in het implantaat.

100% desnity en behoud treksterkte in Z-richting

Bond3D belooft PEEK beter te 3D printen dan Stratasys op dit moment Ultem print. De Amerikanen zijn momenteel wereldwijd marktleider voor dit materiaal in onder andere de luchtvaartindustrie. Op twee punten onderscheidt Bond3D zich met name. Allereerst is er de dichtheid. “Wij leggen de 0,25 mm dunne lijntjes materiaal echt op elkaar, zodat we ‘voidless’ printen”, aldus Gerald Holtvlüwer. Insluitingen komen niet voor. Bond3D print met deze nauwkeurigheid het volledige product. Bij een lektest voldoet het aan de eisen van de semiconductor industrie. Het tweede onderscheidend punt is de treksterkte in Z-richting. Die is identiek aan de eigenschappen van PEEK. Bij een voorbeeld van een medisch gecertificeerd PEEK is de treksterkte in Z-richting 99 MPa, volgens Bond3D meer dan het dubbele van Ultem. Hierdoor zijn de onderdelen bestand tegen hoge druk. Een manifold met een wanddikte van 1,3 mm barstte pas open bij 115 bar druk. Alles heeft te maken met de nauwkeurige doseertechnologie die in Twente ontwikkeld is. Geprint wordt in een oven. Niet met filament, maar met ‘rods’, staafjes PEEK van elk 2 gram die in een cartridge zitten.

Eind 2020 wil Bond3D printfabriek opstarten

Bond3D heeft al drie printers gebouwd voor verder onderzoek. Momenteel is men gestart met de bouw van de eerste acht 3D printers ontworpen volgens een nieuw, modulair concept. Deze komen in de eigen fabriek in Enschede, want het verdienmodel is dat Bond3D voor klanten hoogwaardige componenten gaat printen. Tegen eind 2020 moet de productie starten. Binnen vijf jaar moet er dan € 50 miljoen omzet worden behaald met het printen van onderdelen voor derden. Gerald Holtvlüwel verwacht nog tientallen miljoenen euro’s nodig te hebben voordat Bond echt geld gaat verdienen. “Ik denk niet dat dit een probleem zal worden.”


Back to top button