MaterialsTechnology

Victrex investeert miljoenen in Nederlandse 3D printerfabrikant Bond 3D

Het Britse Victrex investeert enkele miljoenen euro’s in de Nederlandse stat-up Bond High Performance 3D Technology. Het Nederlandse bedrijf heeft zowel 3D printtechnologie als software ontwikkeld om met bestaande high performance thermoplasten zeer sterke onderdelen te 3D printen. De technologie moet de toepassing van PEEK 3D printen van functionele onderdelen versnellen.

 

Bond High Performance 3D Technology in Enschede is eind 2014 gestart. Momenteel werkt een team van 53 medewerkers aan de doorontwikkeling van PEEK 3D printen. Het ontwikkelt een eigen 3D printtechnologie voor een groot aantal toepassingen van hoogwaardige thermoplasten, zoals in de medische industrie, aerospace, hightech en automotive. Het zegt als eerste in staat te zijn om deze materialen te 3D printen zonder dat de typische eigenschappen van de thermoplasten verloren gaan. Dit lukt doordat men de onderdelen praktisch zonder insluitingen print. Op dit moment zitten zowel de hardware als de software in een bètatest.

Nederlandse technologie 3D print PAEK en PEEK met hoge sterkte in Z-richting

Vergelijkbare kwaliteit met spuitgieten

“Onze investering in Bonds 3D technologie is een logische stap om 3D geprinten PEAK en PEEK onderdelen sneller naar de markt te brengen”, zegt Jakob Sigurdsson, CEO van Victrex. “We willen er zeker van zijn dat alle kernelementen, inclusief materiaal en proces, op elkaar zijn afgestemd om klanten in staat te stellen PAEK-onderdelen voor kritische toepassingen te printen.” Met name in de Z-richting zijn de eigenschappen die de start-up uit Enschede haalt beter dan wat tot nog toe in de markt beschikbaar is. Volgens Victrex zijn de eigenschappen vergelijkbaar met die van gespuitgiete onderdelen.

Demonstrators voor medical en semi-conductor

Victrex en Bond 3D gaan in eerste instantie de mogelijkheden van de technologie in zowel de medische industrie als de semi-conductor industrie demonstreren. Voor het 3D printen van spines gebruikt men een biocompatible materiaal van Victrex. Deze week heeft de materiaalproducent in de VS van de FDA toestemming gekregen om dit materiaal in een aantal implantaten (die met conventionele technieken worden gemaakt) toe te passen. Het uiteindelijke doel van de beide bedrijven is het 3D printen van functionele onderdelen en implantaten. “We zien dat de markt vraagt om sterke functionele onderdelen van hoogwaardige kunststoffen. Met onze focus op 3D printtechnologie voor deze high performance kunststoffen zijn we in staat geweest een technologie te ontwikkelen om de volledige sterkte van bestaande PAEK en PEEK polymeren te benutten”, zegt Gerald Holtvlüwer, CEO van Bond 3D.

De Enschedese onderneming wil in de loop van dit jaar nog enkele andere 3D printers bij klanten installeren en daarna verder opschalen.

Back to top button