3D printmarkt

Nederland wereldwijd 4e plek online 3D printbusiness

Nederland staat wereldwijd op de 4e plek als het gaat om 3D printen via online platformen. De VS lopen duidelijk voorop: 45% van online geprinte onderdelen is geprint bij Amerikaanse bedrijven. Dat blijkt uit het nieuwe trendrapport van 3D Hubs. Opvallend: 10% van alle via 3D Hubs platform online geprinte onderdelen is gemaakt op een HP multijet fusion printer.

 

3D Hubs, dat de focus verlegd heeft naar online productieservices in de B2B markt, komt tot deze cijfers op basis van analyse van eigen gegevens, een onderzoek onder 400 bedrijven en gesprekken met AM-experts. Volgens het trendrapport van 3D Hubs werden afgelopen jaar wereldwijd meer dan 750.000 onderdelen 3D geprint via het eigen platform, waar ook veel 3D print servicebedrijven op zijn aangesloten. Driekwart van deze onderdelen is besteld bedrijven met minder dan 100 medewerkers. Nederland hoeft naast de VS alleen het Verenigd Koninkrijk (18% van het totaal aantal onderdelen) en Duitsland voor te laten gaan. De online markt wordt gedomineerd door de VS (49,4%); Europa staat op de 2e plaats (41%) maar Azië-Pacific (9%) groeit hard aldus het onderzoek.

Alleen in VS, UK en Duitsland meer onderdelen online besteld

 

 

Prototyping en tooling

Prototyping blijft de meest gebruikte toepassing voor 3D printen. Een tweede veel gebruikte toepassing is het 3D printen van tools voor in de productie. Bedrijven zoals BMW, Ford en ook Bosch gebruiken 3D printen steeds meer voor de productie van jig and fixtures. De online 3D printbusiness krijgt orders vooral van professionele klanten. Engineers uit de luchtvaart- en automobielindustrie gebruiken de online printservices het allerminst. Zij zijn goed voor 10% van de orders. 3DHubs schrijft dit toe aan het feit dat deze bedrijven meestal in eigen huis 3D printfaciliteiten hebben.
Dat een industrieland als Duitsland achterblijft, heeft eveneens te maken met het feit dat veel Duitse bedrijven eigen 3D printers hebben.

Lees in 3D Print magazine hoe de Nederlandse toeleverancier NTS ook overstapt naar het 3D printen van assemblagetools

Dit zijn de industriesegmenten die online 3D print delen bestellen (bron 3D Hubs)

 

Automobielindustrie leidt transitie naar serieproductie met AM

3D Hubs schrijft verder in het rapport dat momenteel de automobielindustrie voorop loopt als het om 3D printen van massa-productie gaat. Zo’n driekwart van de autofabrikanten gebruikt op dit moment 3D printen voor serieproductie van onderdelen of voor de productie van reserveonderdelen.

 

Back to top button