software

EOS stuurt wereldwijd printnetwerk aan met CO-AM van Materialise

Efficiencyverbetering het doel van de centrale aansturing

EOS implementeert de CO-AM software van Materialise. Hiermee wil de 3D printerfabrikant de AM-processen in Duitsland, de VS en enkele locaties in Azie-Pacific beheren, traceren en efficiënter maken. CO-AM zal de interne AM-workflow van EOS ondersteunen, van orderbeheer tot productieplanning, bouwbewaking en nabewerking.


Materialise heeft Co-AM vorig jaar op Formnext gelanceerd. Het is een open MES-platform, waar een aantal andere partijen in de AM-industrie al op aangesloten is, waaronder AM-Flow, Dye Mansion en PostProcess. De software linkt alle stappen in de workflow. De basis voor CO-AM ligt in de overname van het Amerikaanse Link3D door Materialise, eind 2021. EOS krijgt via het platform toegang tot tools voor het plannen, beheren en optimaliseren van elke stap van het 3D-printproces.

Operators krijgen via CO-AM direct inzicht in de orders en de productiestatus van de verschillende AM-systemen.

Efficiencyverbetering

“Met de verbeterde connectiviteit en traceerbaarheid in CO-AM willen we de efficiëntie van ons productieproces verbeteren door het poederverbruik en het aantal machines dat nodig is voor onze activiteiten te verminderen”, zegt Revor Kirsten, Head of Digital Manufacturing  bij EOS. Deze efficiencyverbetering weegt op tegen de kosten die met het platform gemoeid zijn. De CO-AM Scheduler toont zowel geplande als werkelijke printeractiviteiten om verbeteringen in de bezettingsgraad te ondersteunen. Binnen het platform zal de AMWatch-software van Materialise operators en technici in staat stellen de bouwstatus en proces-sensorgegevens te controleren om uitvalpercentages te verlagen en de kwaliteitscontrole te verbeteren. EOS-teamleden zullen ook toegang hebben tot gegevens in het CO-AM-platform die zijn verzameld via een iOS-applicatie voor de werkvloer. Deze digitale feedback van de fabrieksvloer zal hen helpen om het uitpakken, het ontpoederen en de nabewerkingsactiviteiten in realtime te controleren.

Integratie in bestaande productiesystemen

Een van de voordelen van CO-AM is dat het platform geïntegreerd kan worden met bestaande productietechnologie en dat gebruikers de software kunnen aanpassen aan hun behoeften.

Back to top button