Applications

Twents consortium ontwikkelt spuitgietmatrijzen met Bond3D printtechnologie

Een consortium rond Bond3D en Saxion Hogeschool heeft bijna €1,5 miljoen subsidie gekregen voor het Fast3D project. Hierin gaan ze kunststof spuitgietmatrijzen 3D printen voor het spuitgieten van kunststof producten zoals PET flessen. Daarmee krijgt de sector een middel in handen om tegenwicht te bieden aan de concurrentiedruk uit landen zoals China. Dat meldt Oost NL, de regionale ontwikkelingsmaatschappij.


De bedrijven die meedoen zijn Bond3D, spuitgietbedrijf Dumocom  in Almelo, Demcon metal injection moulding, AniForm Engineering en Artecs, alle drie uit Enschede. Saxion Hogeschool is ook betrokken in dit OP Oost programma.

Afhankelijkheid buitenland doorbreken

Het project FAST3D richt zich op het 3D printen van kunststof spuitgietmatrijzen. Nieuwe matrijzen zijn duur en vragen een lange doorlooptijd voor productie. FAST3D wil een technologie ontwikkelen om kunststof matrijzen te printen op basis van gevulde en versterkte kunststoffen. De matrijzen zijn complex en onder andere bedoeld voor de productie van PET-flessen en verpakkingsmaterialen. Het doel is om bestaande productieketens, waarbij producten met behulp van metalen gietvormen (matrijzen) worden geproduceerd, te versnellen en de afhankelijkheid van matrijsbouwers in het buitenland te doorbreken.

Minder kosten en materiaalverspilling

“Samen met de partners zijn we op zoek gegaan naar hoe we onze unieke 3D-printingtechnologie zodanig kunnen ontwikkelen dat deze helpt bij het besparen op kosten en ontwikkeltijd. Daarnaast willen we de verspilling van materialen een heel eind terugdringen”, zo vertelt Henkjan van der Pol, technisch directeur Bond3D over de achterliggende gedachten van het project. De Bond3D printtechnologie speelt hierin een sleutelrol, die wordt aangevuld met de matrijsontwerp expertise van AniForm, de materialenkennis van Artecs en de MIM-expertise van Demcon. De partijen zijn bij elkaar gebracht via het Advanced Materials platform van Oost NL.

Het project krijgt in totaal ruim 51,4 miljoen subsidie; de totale kosten bedragen bijna €3,6 miljoen.

Foto: de productie met de Bond3D printers in Enschede (Foto OostNL)

Back to top button