ApplicationsTechnology

Sole Podoprinter digitaliseert productie van medische steunzolen

Nederland heeft sinds deze week officieel een nieuwe speler in de 3D printmarkt: Sole Podoprinter heeft de geïntegreerde AM-oplossing voor podotherapeuten gelanceerd. De afgelopen maanden heeft Sole Podoprinter al bij meerdere podotherapeuten het systeem uitgebreid getest. Die reageren enthousiast op de digitale productie van medische steunzolen.


Podotherapeuten werken aan de voorkant veelal met CAD-software. Hun productieproces voor de medische steunzolen is echter vaak nog niet gedigitaliseerd. En dat zorgt voor de lange doorlooptijd, gemiddeld 80 procent materiaalafval omdat de medische steunzolen gefreesd worden én een ambachtelijk productieproces, waarin nog veel handwerk zit. Tijd voor digitalisering.

Combinatie 3D printer, materiaal en coderingen

Deze knelpunten wil Podoprinter oplossen, met een combinatie van 3D printer en filament, aangestuurd vanuit software waarin de optimale coderingen zitten voor de combinatie van product, printer en materiaal. “Een druk op de knop en enkele uren later is de steunzool klaar, omdat we materiaal en machine op elkaar hebben aangepast”, legt Bert Habets uit, Group Operations Director van PodoPrinter die enkele maanden geleden aan de slag is gegaan om het nieuwe printconcept wereldwijd uit te rollen. Het hart wordt gevormd door een aangepaste Blackbelt 3D printer, ontwikkeld door Stephan Schürmann, CEO en lead inventor bij Blackbelt 3D en PodoPrinter. De nieuwe onderneming maakt dan ook deel uit van Colorfabb, dat voor het materiaal zorgt.

medische steunzool
De structuur van de steunzool is hierboven goed zichtbaar. De podotherapeut kan bij het ontwerpen zelf de drukpunten aanbrengen.

192 uren continu 3D printen

De oplossing die Sole Podoprinter levert, bestaat uit designsoftware, de 3D printer zelf, de speciale slicer en het materiaal. In de designsoftware kunnen de podotherapeuten aangeven waar een zool harder of juist zachter moet zijn. Software- hardware en materiaal zijn zo op elkaar afgestemd dat 3D printen een kwestie is van op de startknop drukken, zegt Stephan Schürmann. De 3D printer beschikt over twee filamentspoelen die automatisch wisselen. Omdat een steunzool die klaar is automatisch wordt uitgeworpen, kan de 3D printer 192 uur continu printen, zonder interventie door een operator. Bij 24/7 productie betekent dit aan jaarlijkse productie van 3200 gepersonaliseerde steunzolen.

De launching video van Sole Podoprinter

In de oktober editie van 3D Print magazine, die eind volgende week verschijnt, kun je ene uitgebreid artikel lezen over Sole Podoprinter en hoe het bedrijf de productie van medische steunzolen duurzamer wil maken en de doorlooptijd terug te brengen van een week naar enkele uren.

Back to top button