Applications

3D printen maakt minder afhankelijk van de supply chain

Stratasys topman Andy Langfeld optimistisch over de groei van 3D printen in post-Corona tijdperk

De schaalbaarheid is een van de kernwaarden van 3D printen. Dat zegt Andy Langfeld, Stratasys president voor Europa. In de eerste maanden van de covid-19 pandemie is dit meer dan eens aangetoond. Daarmee heeft de 3D printindustrie de gevolgen van onderbroken supply chains kunnen dempen. Andy Langfeld geeft komende week de keynote lezing tijdens de Additive Manufacturing Virtual Conference 2020. Hebben andere industrieën geleerd van hoe de ziekenhuizen supply chain onderbrekingen hebben opgevangen?


De rol die 3D printen heeft gespeeld in de eerste maanden van de Coronacrisis, is ondertussen vaak genoeg belicht. Het heeft in menige boardroom buiten de zorg de aandacht getrokken. Daarom is Andy Langfeld optimistisch over de toekomst voor de additive manufacturing industrie. De technologie helpt bedrijven te reageren op de veranderingen die de pandemie op gang heeft gebracht.

Ziekenhuizen hebben een eigen onderdelencatalogus gemaakt waaruit de dokter bestelt. De productie vindt dan in het ziekenhuis plaats.

Andy Langfeld, president EMEA bij Stratasys

F 123
Binnen 48 uur richtte Stratasys in een Parijs ziekenhuis een 3D printafdeling in.

Betekenis gecertificeerde materialen

3D printen heeft die rol echter niet zomaar kunnen oppakken, zeker niet de rol in de gezondheidszorg, benadrukt Andy Langfeld. “De zorgsector en daarbinnen ziekenhuizen kunnen 3D printen gebruiken om meer zelfvoorzienend te zijn. Wat ze in feite hebben gedaan, is een interne onderdelencatalogus bouwen, onderdelen die ze kunnen 3D printen. Doktoren kunnen deze naar behoefte intern bestellen, eigenlijk in een interne online shop.” De productie vindt lokaal, in het ziekenhuis plaats. Dat zou echter onmogelijk zijn geweest als de 3D printindustrie niet in orde is met regelgeving voor de zorg. “Met name in de zorg hebben we te maken met eisen aan bio-compatibiliteit van materialen. Sommige van onze materialen zijn bijvoorbeeld ISO 1093 gecertificeerd voor non-invasieve beademing”, zegt de Stratasys topman hierover.

3D printafdelingen in ziekenhuizen

Stratasys heeft in het voorjaar samen met de Franse partner binnen 48 uur in een Parijs ziekenhuis een complete 3D printafdeling opgezet. Die moest voorzien in de lokale behoefte. Precies dat heeft Andy Langfeld voor ogen als het om de toekomst van 3D printen in de zorg gaat na Corona. Dat je gecertificeerde chirurgische mallen en anatomische modellen kunt laten printen, is wel bekend. Andy Langfeld ziet echter een andere markt, namelijk onderdelen voor aanpassingen aan medische apparatuur, zoals de beademingssystemen, lokaal in het ziekenhuis 3D printen. Of vervangingsonderdelen. “Normaal gesproken grijp je dan terug op de traditionele supply chain, die je voldoende voorraden voor langere tijd aanreikt.” 3D printen is in zijn ogen het alternatief voor deze voorraden om onderbrekingen van de supply chain op te vangen en als ziekenhuis minder afhankelijk te zijn van externe aanvoerketens.

Amerikaanse bedrijven zetten 3D printen bovenaan investeringslijst

Dat idee leeft, aldus Andy Langfeld van Stratasys, in veel meer sectoren. Hij verwijst naar een onderzoek onder Amerikaanse engineers naar hun prioriteiten bij investeringen. 3D printen staat daarin mee bovenaan. In hetzelfde onderzoek geven de Amerikaanse bedrijven ook aan dat de ze kans op onshoring (productie terugbrengen naar Amerika) vier keer hoger inschatten dan investeren in globalisering van supply chains. Dat geeft hem vertrouwen dat 3D printen in verschillende toepassingsgebieden gaat versnellen.

Stratasys conferentie

De Additive Manufacturing Virtual Conference 2020 van Stratasys vindt op 6 en 7 oktober plaats. Tijdens de eerste dag komen aan bod onder andere engineering en manufacturing en zijn er specifieke sessies voor de zorg en onderwijs. Tijdens de tweede dag staan onder andere onderwerpen als materialen, software en postprocessing op de agenda. Alle informatie vind je hier en hier vind je alles over Stratasys in de Benelux.

Back to top button