ManufacturersTechnology

Blackbelt 3D: FDM printer voor massaproductie en lange producten

De Nederlandse 3D printerfabrikant Blackbelt 3D toont op de Precisiebeurs voor het eerst de bijzondere 3D printer, waaraan sinds enkele jaren wordt gewerkt. Bijzonder omdat deze zo is ontworpen dat je continu producten kunt blijven 3D printen met de FDM technologie. Ook extreem lange componenten kunnen geprint worden doordat je op een carbon transportband print. Vandaar de naam: Blackbelt.

 

Nederlandse startup toont bijzonder 3D printer concept op Precisiebeurs

Enkele maanden geleden heeft Blackbelt 3D een succesvolle Kickstarter campagne gehouden. Uiteindelijk haalde de startup het dubbele van het streefbedrag op: ruim € 100.000. Momenteel staat de eerste serie 3D printers in Venlo klaar om uitgeleverd te worden. Bezoekers aan de Precisiebeurs op 16 en 17 november kunnen kennismaken met de Blackbelt 3D printer. Stephan Schürmann en zijn team hebben de 3D printer volledig nieuw ontworpen om de huidige beperkingen, zoals de beperkte grootte van de werkstukken, op te lossen.

 

Blackbelt 3D

Blackbelt 3D integreert het printbed in een conveyorbelt van koolstofvezel. 

 

Z-as en printbed in conveyorbelt

Dat is gelukt doordat het printbed en de Z-as geïntegreerd zijn in een precisie conveyor. Deze beweegt voor elke laag zeer nauwkeurig. De transportband is gemaakt van een koolstofvezel composiet. Twee aspecten zijn daarbij belangrijk geweest. Allereerst moet de conveyorbelt nauwkeurig gepositioneerd kunnen worden. Per slot van rekening wordt de band als printbed gebruikt. Ten tweede moeten de producten goed hechten tijdens het printen maar ook voldoende goed lossen als de print klaar is en de conveyor verder draait voor het volgend product.

 

 

Lengte Z-richting quasi onbeperkt

Het grootste voordeel van het concept is dat de lengte van de 3D geprinte componenten quasi oneindig is. “We kunnen niet alleen heel lange producten maken zonder support bij overhangende delen. De 3d printer is ook direct geschikt voor massa productie”, zegt Stephan Schürmann, CEO. Doordat je onder een hoek tot 45 graden kunt printen, is supportmateriaal bij overhangende delen niet nodig. Omdat je nu eenmaal niet in de lucht kun printen, is soms wel bij de start van een printjob een supportstructuur nodig. Standaard staat de printkop onder een hoek van 45 graden, maar deze kan veranderd worden. In principe is de lengte van de onderdelen zo groot als de lengte van de conveyor. Qua breedte en hoogte zijn de afmetingen beperkt tot beide 340 mm. Voor extreem lange producten wordt een rollenbaan voor de conveyor belt geplaatst.

 

Een van de toepassingen is het 3D printen van extrusieprofielen

De ontwikkelaar heeft eigen software geschreven die met de 3D printer wordt meegeleverd. Ook geeft hij designregels waarbij rekening is gehouden met de specifieke mogelijkheden van de Blackbelt.

Tijdens de Precisiebeurs geeft Stephan Schürmann op donderdag 16 november een presentatie over de Blackbelt 3D printer.

 

Back to top button