3D printmarktApplications

Meer dan 60 3D geprinte onderdelen in Lightyear One

De Lightyear One zoals die enkele weken geleden door de Nederlandse start-up is voorgesteld, telt in het interieur meer dan 60 3D geprinte onderdelen. Lightyear heeft deze ingekocht via DiManEx uit Utrecht. Het meest bijzondere: de samenwerking is pas enkele maanden voor de onthulling van de elektrische auto tot stand gekomen.

 

DiManEx is een Nederlandse start-up in Utrecht. In tegenstelling tot de open marktplaatsen voor maakdelen heeft DiManEX juist een cloud-based end-to-end platform gebouwd voor digitale productietechnieken. In het netwerk zitten gecertificeerde AM-partners voor de productie van de onderdelen.

DiManEx biedt Lightyear toegang tot gecertificeerd AM-ecosysteem

 

NS sloot al eerder langjarige overeenkomst

De software van DiManEX helpt klanten de onderdelen die geschikt zijn voor additive manufacturing te selecteren. Daarna beheert de klant via het platform een virtuele supply chain waarin klanten gekoppeld worden aan de juiste leveranciers. Dat zijn overigens niet alleen 3D printbedrijven, ook andere technieken zijn toegankelijk. De oprichters denken met additive manufacturing voorraden bij OEM’ers te kunnen digitaliseren. Eind verleden jaar sleepte het bedrijf een order van de Nederlandse Spoorwegen binnen om additive manufacturing te integreren in de supply chain van de NS. Het gaat om de productie van reserve-onderdelen voor de treinstellen.

Lightyear One

Voor het interieur van het prototype van de Lightyear One werden meer dan 60 onderdelen 3D geprint.

 

Binnen enkele maanden 60 onderdelen

Ook startend autofabrikant Lightyear heeft voor de oplossing van DiManEX gekozen. In maart zijn de eerste besprekingen geweest. Lex Hoefsloot, CEO en co-founder van Lightyear: “We zochten partners die onze mindset delen en waarmee we een hoogwaardig prototype kunnen bouwen in korte tijd. Enkele maanden later had DiManEx een aantal interieurdelen geselecteerd voor de prototype lancering in juni.” Uiteindelijk gaat het om meer dan 60 onderdelen, die DiManEx geleverd heeft via het eigen ecosysteem.

 

Lightyear wil de manier van autorijden veranderen; DiManEX de supply chains.

 

Supply chain veranderen

Henk Jonker, COO van DiManEX: “Wij kunnen de supply chain voor bedrijven zoals Lightyear veranderen. Wij leveren wat ze nodig hebben veel sneller zonder minimale besteleenheden en veranderingen die on the fly nog mogelijk zijn. En dat zonder investeringen in gereedschappen of dat je je verplicht tot kapitaalsinvesteringen.” Dankzij het wereldwijde netwerk van partners, kon DiManEx de onderdelen leveren binnen gemiddeld 4 tot 10 dagen, afhankelijk van de complexiteit en de mate van nabewerking die nodig is. Hiermee laat het zien dat additive manufacturing in de ontwikkelfase van een product veranderingen in het design mogelijk maakt tegen veel lagere kosten dan met traditionele productie. Ook kunnen veranderingen nog op een laat tijdstip worden doorgevoerd. De presentatie van het prototype van de Lightyear One was namelijk eind juni.


Back to top button