ApplicationsTechnology

In 2030 alle implantaten en prothesen 3D geprint?

In Duitsland gaat bijna één op de twee artsen er vanuit dat tegen 2030 3D printen de standaard productietechnologie is voor implantaten en prothesen. Dat bleek onlangs uit een onderzoek door Bitkom. Niet voor niets besteedt het 3D print event Rapid.Tech in Erfurt in de conferentie twee dagen aan medische toepassingen van additive manufacturing.

 

Twee conferentiedagen over medische toepassingen op Rapid.Tech 2018

Bitkom, de Duitse branchevereniging voor digitalisering, heeft eind vorig jaar onderzoek gedaan onder medici. Hieruit blijkt dat de verwachtingen hoog gespannen zijn. Want behalve het 3D printen van prothesen en implantaten, ziet een op de vier artsen dat tegen 2030 al menselijke organen uit de 3D printer komen. Momenteel is de technologie al gangbaar bij tal van operatieve ingrepen. Logisch dus dat Rapid.Tech komende week het onderwerp hoog op de agenda zet. “In het forum willen we tonen wat vandaag al mogelijk is en waar de industrie aan moet werken. Het zwaartepunt moet zijn 3D printen sneller te maken”, zegt Michael Kynast, directeur van de Messe Erfurt, de organisator van Rapid.Tech. “Het is eveneens belangrijk dat we naast sommige technisch al uitontwikkelde toepassingen nu ook de juridische aspecten van de digitale procesketen op een goede basis brengen.”

 

Juridische kant: van wie zijn de patiëntdata?

Dit laatste is nogal een punt, zeker met de strenge privacy wetgeving voor data in Europa. Bij 3D printen van gepersonaliseerde producten, zoals implantaten, gaan persoonlijke patiëntgegevens door de keten die uit meerdere partijen kan bestaan. Daarmee ontstaat er een reeks juridische problemen, zegt Klaus Brisch van DWF Germany Rechtsanwaltsgesellschaft. Behalve de vraag van wie deze data zijn, speelt ook de vraag hoe je deze data voldoende beschermt in een digitaal productiesysteem. En wie draagt welke verantwoordelijkheid: arts, CAD-ontwerper, materiaalleverancier en 3D print servicebedrijf. Brisch zal ongetwijfeld ook ingaan op de nieuwe Europese richtlijn voor medische componenten, waarover Renishaw recent al aan de bel trok.

 

De democenter van Arburg.

 

Aesculaap koopt Arburg Freeformer

Een van de meer praktische presentaties in dit forum komt van Aesculaap, leverancier van tal van chirurgische instrumenten. Aesculaap heeft onlangs een Arburg Freeformer gekocht voor het 3D printen van onderdelen die bij een operatie worden gebruikt. Met name de materiaalkeuze en de zekerheid dat de materialen gesteriliseerd kunnen worden, heeft deze keuze beïnvloed. Philip Oris van SLM Solutions gaat in dit forum eveneens in op het thema productiviteit. Hij bekijkt met name de invloed van de meerdere lasers, het gas flowmanagement en het kwaliteitscontrole systeem. Tijdens de tweede conferentiedag is er onder meer een presentatie over het creëren van rasterstructuren op basis van voxeltechnologie.

 

Gipskamer vervangen door scanner en printer

Antonius Köster van Antonius Köster GmbH beantwoordt de vraag of een 3D scannen in combinatie met een 3D printer en eventueel frezen de gipskamer in het ziekenhuis kunnen vervangen? Een voorwaarde is volgens hem modelleersoftware, wat je echter niet meer met een tweedaagse cursus kunt leren, denkt hij.

Het Forum Medizin- Zahn- en Orthopädietechniek vindt zowel op woensdag als donderdag plaats. Meer informatie vind je hier

En hier kun je in het 3D print magazine nog een keer het artikel lezen over Rapid.Tech en Fabcon 3D 2017

FOTO: een titanium schedelimplantaat geprint door Renishaw, waarvan het oppervlak bewerkt is met de Rapid Finish technologie van Rösler

 

Back to top button