MaterialsTechnology

Kumovis haalt Solvay en Renolit binnen als investeerders

Materiaalconcerns stappen in veelbelovende fabrikant 3D printers voor hoogwaardige polymeren

Solvay Ventures, het investeringsbedrijf van chemiebedrijf Solvay, heeft een belang genomen in Kumovis. De Duitse startup, die een FDM-printer voor PEEK ontwikkeld heeft en deze uitrolt naar ziekenhuizen en cleanrooms, heeft bij enkele investeerders in totaal €3,6 miljoen opgehaald. Ook Renolit, gespecialiseerd in high performance polymeer films, is een van de investeerders.


Kumovis is in 2017 ontstaan als spin-off van alumni van de Technische Universiteit München. Vorig jaar is de eerste 3D printer in de markt gezet, de Kumovis R1. Deze is het hart van wat de onderneming zelf noemt gedecentraliseerde cleanroom productie. Daarmee mikt men in eerste instantie op de medische wereld, met name ziekenhuizen. De oprichters geloven namelijk in gepersonaliseerde medische producten, die ziekenhuizen dan voor de patiënten en eigen huis 3D printen.

Transitie naar gepersonaliseerde productie

Materiaal speelt hierin een belangrijke rol. De Kumovis R1 is geschikt voor hoogwaardige kunststoffen, zoals PEEK. Met de twee nieuwe investeerders in de Serie A funding haalt men twee materiaalspecialisten in huis. Solvay heeft bijvoorbeeld al een aantal high performance filamenten in het portfolio, waaronder een PEEK-filament. Volgens Stéphane Roussel, directeur Solvay Ventures, hebben het team van Kumovis en de technologie de potentie in zich om de productie in de veeleisende medische wereld fundamenteel te veranderen. Kumovis en Solvay willen gezamenlijk de transitie naar gepersonaliseerde geneeskunde versnellen en zo het toepassingsgamma voor hoogperformante speciale polymeren in de gezondheidszorg uitbreiden. ”Samen hebben we het potentieel om hetzelfde te doen in andere industrieën”, aldus Roussel. Thomas Sampers, hoofd van Renolit Healthcare, voegt hieraan toe: “Deze investering is een belangrijke stap voor Renolit Healthcare om de innovatie in de gezondheidszorg samen met partners te stimuleren en zijn aanwezigheid in de sector van de medische hulpmiddelen te versterken”.

De R1 waarmee Kumovis de zorgindustrie fundamenteel wil veranderen.

Kumovis zet kapitaal in om nieuwe markten aan de boren

Kumovis wil zijn business case versterken en de duurzame ontwikkeling van het bedrijf versnellen door middel van partnerschappen met Renolit en Solvay. “We zullen de investeringen gebruiken om nieuwe markten aan te boren, onze technologie verder te ontwikkelen en de medische gemeenschap te ondersteunen om 3D geprinte medische producten naar de patiënt te brengen”, zegt Stefan Leonhardt, Co-CEO en co-founder.

Kortere toeleverketens in de zorg

Mede-CEO en -oprichter Miriam Haerst wijst op de decentrale productie die de startup voor ogen heeft. Daarmee wil het toeleverketens in de medische zorg verkorten en flexibeler maken. De 3D printer leent zich in het bijzonder voor kleine series en patiënt specifieke oplossingen. “Door het aanbieden van een open 3D printsysteem dat in staat is om verschillende thermoplastische polymeren te verwerken, stellen wij onze klanten in staat om niet alleen medische producten op aanvraag te produceren, maar ook om direct op de plaats van zorg 3D prints uit te voeren. Nu zijn we bij Kumovis enthousiast om samen met onze nieuwe en gevestigde partners de volgende stappen te zetten.”

De eerdere investeerders, High-Tech Gründerfonds und Ffilipa Venture Capital, hebben eveneens meegedaan aan de Serie A funding.

Back to top button