Materials

Solvay en Aerosint willen PEEK lasersinteren betaalbaar maken

Solvay heeft een research overeenkomst gesloten met het Belgische Aerosint. Samen gaan ze het PEEK lasersinteren verder ontwikkelen. Ze willen SLS printtechnologie voor high performance polymeer poeders, zoals PEEK en PPS, goedkoper maken. Er wordt hierbij gebruik gemaakt van de unieke technologie van Aerosint om in één werkstuk twee materialen toe te passen, die in één keer worden geprint.

De twee Belgische bedrijven zijn geen onbekenden van elkaar. Solvay werkt al twee jaar samen met Aerosint, dat multi-materiaal technologie ontwikkelt voor het selective laser sinter proces. Solvay ondersteunt deze ontwikkeling. Nu gaan ze een stap verder. Ze willen met SLS-technologie materialen zoals KetaSpire  (PEEK) en Ryton (PPS) van Solvay gaan verwerken. Deze high performance kunststoffen bieden qua materiaaleigenschappen veel potentieel in veeleisende toepassingen, maar verwerking in de belangrijkste poederbed printtechnieken blijft tot nog toe beperkt omdat de operationele kosten erg hoog zijn.

Belgische bedrijven sluiten research overeenkomst

aerosint
Een schematische voorstelling van de Aerosint technologie.

Minder materiaalverspilling door goedkoop support

Edouard Moens, directeur van Aerosint, zegt dat het weliswaar kan om deze materialen op hoge temperaturen te printen, maar dat de grote materiaalverspillling de SLS-techniek op achterstand zet. Tot 90 procent van het poeder dat in de bouwkamer is geweest, maar niet is gesinterd, kan niet hergebruikt worden. “Er is dus een significant operationeel kostennadeel aan de techniek.” Met de gepatenteerde techniek van Aerosint, waarmee verschillende materialen op het bed kunnen worden gebracht, kan men een goedkoper supportmateriaal plaatsen waar geen hoogwaardige polymeer poeders gesinterd hoeven te worden. Hierdoor wordt de materiaalverspilling tot een zeer laag niveau teruggebracht.

Toepassingen in medical, aerospace en automotive

Brian Alexander, Global Product and Application Manager voor AM bij Solvay is zich er bewust van dat de ontwikkeling van het totale AM-systeem nog een aantal uitdagingen kent. Daaronder de ontwikkeling van geoptimaliseerde AM-poeders. “Deze techniek zal niet alleen het 3D printen met hoogwaardige kunststoffen betaalbaarder maken. Het opent eveneens een enorm potentieel om een concurrerend industrieel AM-proces te worden voor toepassingen in de medische, aerospace en automobielindustrie.”

FOTO: een voorbeeld van een product dat Aerosint op een SLS-machine heeft geprint en waarin meerdere materialen zijn verwerkt.

Back to top button