3D print experts

Portret 30 jaar EOS

De meeste mensen hebben de potentie van 3D printen nog niet begrepen. Dat zegt Hans Langer, oprichter van EOS, in een artikel in het Amerikaanse tijdschrift Forbes. “Het gaat niet om de 3D printers. Het gaat om de digitale impact die begint met digitale designsoftware.”

Forbes heeft een uitgebreid portret van EOS gepubliceerd. EOS is namelijk precies 30 jaar geleden opgericht door Hans Langer, die overigens niet geïnterviewd wilde worden voor het artikel. De Duitse additive manufacturing pionier heeft sinds 1989 het grootste bedrijf in de AM-industrie ter wereld uitgebouwd dat in privé handen is. De familie bezit alle aandelen. En ondertussen bouwt Langer aan een ecosysteem, waarin ook software bedrijven zitten evenals veelbelovende start-ups. Hiervoor heeft hij AM Ventures opgericht.

Forbes maakt uitgebreid portret van 30 jaar EOS

EOS Oprichter dr Hans Langer (Foto: EOS / Tobias Hase)

Z’n baas zei ‘nee’ tegen het idee EOS te starten

Het artikel schetst de tijdlijn van EOS vanaf de prille start. Zoals het moment dat Hans Langer de 11e medewerker werd van Carl Baasel Lasertechnik (later gekocht door Rofin Laser dat vorig jaar de nieuwkomer in 3D metaalprinten OR Laser heeft gekocht). Of hoe hij na de uitvinding door Chuck Hull zich ging verdiepen in 3D printen en zijn voorstel om Electro Optical Systems op te richten door zijn toenmalige werkgever General Scanning (1985) werd afgewezen. Te risicovol. De rest is bekend: in 1989 heeft hij zelf EOS opgericht, gesteund door een investeerder. Het feit dat Zeiss tussendoor nog eens 75% van de aandelen in handen heeft gehad, zal bij minder mensen bekend zal zijn. Sinds 1997 is EOS weer volledig in handen van de familie Langer.

GE de deur gewezen

In het artikel wordt verder vermeld dat bronnen beweren dat GE in 2016 de Duitse ondernemer heeft benaderd om EOS te kopen, voordat de Amerikanen na een mislukte deal met SLM Solutions uiteindelijk Concept Laser inlijfden. Volgens Forbes heeft EOS toen een bod van meer dan 2 miljard dollar afgewezen. Overigens is EOS nog steeds een belangrijke leverancier van GE. Voor de productie van de nozzle voor de LEAP-motoren worden de 3D printers van EOS ingezet.

Lees hier het volledige artikel over EOS in Forbes

Foto’s: EOS

Back to top button