ExecutivesManufacturersTechnology

Chuck Hull: 3D print start-ups hebben het niet gemakkelijker

Elke nieuwe technologie vergt tientallen jaren om te ontwikkelen. Voor 3D printen is dat niet anders. Al die 3D print start-ups moeten vooral vastberaden zijn en stug doorgaan, met de zekerheid dat een belangrijk deel van hen het uiteindelijk niet zal redden. Dat waren misschien weinig opbeurende woorden van de uitvinder van stereolithografie Chuck Hull deze week op Rapid.Tech. Maar, voegde hij er direct aan toe: hij zou het niet anders doen als hij overnieuw zou beginnen.

 

Uitvinden in high tech industrie blijft risicovol; velen zullen niet overleven

De 3D printbeurs annex conferentie Rapid.Tech bood dit jaar de grondlegger van 3D printen Chuck Hull een podium. Ondanks dat hij al lang en breed met pensioen had kunnen gaan, is Hull nog steeds actief in 3D Systems, waarvan hij eind jaren ’80 mede-oprichter was. Hij is niet verbaasd dat 3D printen nu pas, 34 jaar nadat hij zijn echtgenote belde en vroeg naar het laboratorium te komen omdat hij iets had 3D geprint, doorbreekt. “Nieuwe patenttechnologie vergt altijd lange tijd. Je bent nooit slim genoeg. En in het begin ontbreekt de informatie die je nodig hebt om sneller te ontwikkelen.” Vasthouden en stug doorontwikkelen, is dus het devies voor de 3D print start-ups.

 

Chuck Hull
Chuck Hull van 3D Systems tijdens de presentatie op Rapid.Tech: uitvinden in de high tech industrie blijft risicovol.

 

Uitvinden is een constant proces

Want na het uitvinden komt het innoveren. Chuck Hull: “”Uitvinden is iets heel nieuws bedenken. Innovatie komt tot stand als je probeert uit te vinden hoe je geld kunt verdienen met je uitvinding.” En dat is een cirkel waarin je je beweegt, aldus de grondlegger van 3D Systems. Zodra je probeert met je uitvinding een bedrijf op te bouwen, ontdek je dat je uitvinding niet compleet is en ga je opnieuw uitvinden en daarna innoveren. “Dat is een constant proces.” Dat gold voor hem; dat geldt ook voor alle andere start-ups in de 3D printindustrie. Die hebben het voordeel dat ze tegenwoordig gemakkelijker aan venture capital komen dan hij destijds. “De start van hun business is hierdoor gemakkelijker”, meent Hull. Daar staat tegenover dat de start-up markt voor 3D printbedrijven zeer competitief is geworden. De concurrentie is veel sterker dan toen hij 3D Systems startte. “Het zal ook voor de huidige start-ups moeilijk zijn; ze zullen lang niet allemaal overleven.”

 

Chuck Hull ziet geen fundamentele reden waarom 3D printen het spuitgieten niet kan vervangen.

 

3D printen gaat spuitgieten vervangen

Chuck Hull gelooft dat er nog veel mogelijkheden zijn om 3D printen te versnellen en betere materialen te ontwikkelen. De technologie die 3D Systems in de printcel Figure 4 toepast is al een factor 10 sneller dan gangbare SLA-printers. “Met parallelle processen kunnen we nog meer versnellen.” Chuck Hull ziet de Figure 4 technologie de komende jaren een alternatieve productietechnologie worden voor de spuitgietindustrie. “Eerst de kleine series. Later ook series van honderdduizenden producten. Ik zie geen fundamentele reden waarom dit het spuitgieten niet kan vervangen.”

 

Come-back van de homeprinter

En by the way: de 3D printer voor thuisgebruik gaat een come-back maken, voorspelt de uitvinder van 3D printen. “Geen idee wanneer, maar deze 3D printers komen terug voor huishoudelijk gebruik.”
In het volgend 3D Print magazine geeft Chuck Hull in een uitgebreider artikel zijn visie op uitvinden, innoveren en de ontwikkeling in de 3D printtechnologie.

FOTO: het eerste 3D geprinte kunststof voorwerp (foto: Chuck Hull) wordt nog steeds gekoesterd door de uitvinder.

 

 

Back to top button