Technology

Belgische Antleron en 3D Systems: levende therapieën naar de patiënt brengen

Behandelen we straks patiënten met gepersonaliseerde, levende therapieën? Als het aan de Belgische Antleron en 3D print pionier 3D Systems ligt wel. De twee bedrijven kondigen een strategische samenwerking aan. Ze gaan een flexibele en schaalbare Digital Factory ontwikkelen. Hierin speelt 3D printen een belangrijke rol. De samenwerking moet leiden tot de productie van gepersonaliseerde medische implantaten, vaccins, celtherapieën en levende weefsels.


De Belgiche start-up Antleron is een R&D bedrijf. Het team werkt aan gepersonaliseerde productie, op basis van industrie 4.0 oplossingen, in het domein van advanced therapies. Het team wil dat patiënten straks volledig gepersonaliseerde, regeneratieve zorg krijgen. Jan Schrooten, Antlerons CEO, licht toe: “Het is Antlerons ambitie om op een duurzame manier levende therapieën in ziekenhuizen te brengen. 3D printen is hierbij essentieel.”

Strategische samenwerking R&D-bedrijf op snijvlak van life-sciences en technologie met printerfabrikant

De Figure 4 is een van de 3D printers die Antleron gaat gebruiken.

Chuck Hull: kansen voor 3D printen

Hij is daarom blij met de strategische samenwerking met 3D Systems, die zichtbaar wordt op de komende editie van Formnext.  Chuck Hull, mede-oprichter en chief technology officer van 3D Systems, is net zo enthousiast: “3D Systems is enthousiast om met Antleron samen te werken omdat hun specialisten bioprinting uitgebreid onderzoeken en analyseren. Ze zijn in staat om end-to-end oplossingen te ontwikkelen die gebruik maken van 3D Systems’ state-of-the-art printplatformen en materialen.” Hij ziet in de toekomst grote kansen voor 3D printen op vlak van bioprinting en regeneratieve geneeskunde.

Workflows in de digitale ‘ziekenhuisfabrieken’

De oplossingen die Antleron ontwikkelt, zullen ondersteund worden door de 3D printtechnologie van het Amerikaanse bedrijf, dat ook in Leuven een vestiging heeft. Antleron werkt in Leuven aan de living therapy factory. Hierin komen cellen, biomaterialen, biologie, bioreactoren en 3D Systems-printers samen, om de engineering van levende therapieën te versnellen. Met behulp van quality-by-design en artificiële intelligentie vertalen Antlerons multidisciplinaire specialisten die kerntechnologieën naar workflows die cellen omzetten in therapieën. Dat is het idee achter de Digital Factory. Zo’n ‘ziekenhuisfabriek’ werkt op basis van modulaire, gesloten parametrische processen om risico’s uit te sluiten.

Bestaand portfolio startpunt

Door de 3D printtechnologie van 3D Systems te integreren, wil Antleron het productieproces van weefsels en organen bevorderen. De samenwerking start met de ProJet MJP 2500 en Figure 4 3D printers van de Amerikaanse fabrikant, aangevuld met het bestaande portfolio van 21 biocompatibele, USP Class VI materialen, de 3D Sprint en 3DXpert® software, en de bijbehorende post-processing.

Op Formnext 2019 (19 – 22 november) tonen de twee bedrijven op de stand van 3D Systems wat de ProJet MJP 2500 printer en VisiJet materialen kunnen betekenen voor de volgende generatie medische toepassingen.

Back to top button