3D printmarktApplicationsTechnology

Rapid.Tech 2016: 3D printen gaat richting productie

Rapid.Tech 2016 biedt dit jaar niet alleen een interessant conferentieprogramma over additive manufacturing, ook tonen exposanten echt nieuws. Nieuws dat duidelijk maakt in welke richting de technologie zich ontwikkelt.

 

Steeds meer ruimte voor industriële 3D print toelevering op AM-event in Erfurt

Zo zal LPW Technology op de beurs in Erfurt (14 – 16 juni) het Total Powder Management (TPM) concept tonen. Zeker bij metaalprinten is de kwaliteit van het poeder een belangrijk gegeven en is het nodig om te weten wat er tijdens transport en opslag met het poeder gebeur en de hele poederstroom de controleren. “Lange tijd werd gedacht dat poeder niet degradeert of verandert tijdens het gebruik. Dat klopt niet. Geen elke machine of procesparameter is in staat om vervuiling in het poeder te verwijderen”, zegt Phil Carrol, directeur van LPW. De algemene aanname dat poeder geen kritische factor in het proces is, is verkeerd. In elke fase, van productie en distributie tot en met opslag en transport in het bedrijf moet zorgvuldig met het poeder worden omgegaan. Onderdelen van het TPM concept zijn daarom onder meer LPW Powderflow om op locatie het poeder te testen en de LPW Powdertrace hoppers, waarin het poeder tussentijds onder gecontroleerde en gedocumenteerde omstandigheden wordt opgeslagen.

 

3D printernieuws

EnvisionTEC toont op Rapid.Tech de nieuwe cDLM printtechnologie, waarmee gietvormen voor onder andere de juwelindustrie in de helft van de tijd geprint kunnen worden. Dat gebeurt met de nieuwe Micro Plus 3D printer. Hermle is dit jaar ook aanwezig met de MPA technologie, die vooralsnog als dienstverlening wordt aangeboden. Het gaat om het 3D printen met uiteenlopende materialen. Trumpf toont de kleine TruPrint 1000. Onlangs liet de machinebouwer nog weten dat de levering van de grotere TruPrint 3000 enige tijd wordt opgeschoven naar later dit jaar. De TruPrint 1000 is vanaf deze zomer wel beschikbaar buiten de Duitstalige markten. Vanuit Nederland neemt Additive Industries deel aan de beurs in Erfurt. Daan Kersten, CEO, zal de MetalFab1 opnieuw toelichten tijdens een van de vele conferenties (16 juni). De andere Nederlandse deelnemer is Luxexcel met de speciale 3D printtechnologie voor optische componenten. Bij Concept Laser is er onder meer aandacht voor het kwaliteitmonitoring systeem QM Meltpool, waarmee in het proces de bouwkwaliteit bewaakt en geregistreerd kan worden in 3D. Ook EOS laat zien hoe men grip houdt op de kwaliteit van het 3D printproces. EOSTATE is de nieuwste stap in het monitoren van het complete 3D printmachinepark. De software biedt realtime toegang tot de productievoortgang, de systeemstatus van de machines en tot alle sensorwaarden en beelden van het bouwproces. Via de software kan de operator ingrijpen in het proces als dat nodig is. Renishaw neemt deel met de nieuwe RenAM 500M én presenteert het concept van Renishaw Solutions Centres for additive manufacturing, waar bedrijven zonder dat ze direct moeten investeren in appratuur, het complete proces van 3D metaalprinten kunnen testen en voor hun eigen producten valideren. Antonius Köster presenteert het totale aanbod: van consultancy omtrent additive manufacturing tot en met 3D scannen en printen. De onderneming doet beide zowel als toelevering en verkoopt daarnaast de hoogwaardige scanners van Artec. Antonius Köster zelf is op Rapid.Tech verantwoordelijk voor de inhoud van het forum Dental (16 juni), met als high lights onder andere  de Hybride Computertomografie, die optische en CT-scan technologie combineert in één apparaat en de presentatie van Xjet, de Israëlische tech start up die inkjetting voor metaalprinten heeft ontwikkeld.

 

windform
Windform is een materiaal toegelaten voor bepaalde aerospacetoepassingen.

 

Windform aerospacemateriaal

CRP Technology is een nieuwkomer op de beurs Rapid.Tech. Het Italiaanse bedrijf is een van de grootste 3D print en prototyping bedrijven in Italië. Het bedrijf presenteert op de beurs en in een van de lezingen (16 juni) innovatieve materialen voor de ruimtevaart. De materiaalfamilie Windform is oorspronkelijk ontwikkeld voor motorsport, medische toepassingen, automobielindustrie en design om functionele prototypes mee te 3D printen maar ook onderdelen die in de eindtoepassing worden ingezet. Het materiaal heeft al zowel testen van Nasa als ESA doorstaan. CRP Technology is nu betrokken bij het Orbit project waarvoor dit materiaal wordt ingezet.

 

De Duitse toeleverancier Steinbach start een divisie voor 3D printen van technisch keramiek.
De Duitse toeleverancier Steinbach start een divisie voor 3D printen van technisch keramiek.

Technisch keramiek 3D printen

Zeker in Duitsland stappen steeds meer maakbedrijven in 3D printen. Een hiervan is Steinbach, een onderneming uit Nordrhein Westfalen dat in een groot aantal industriële markten actief is. Daar wordt nu het 3D printen van technisch keramiek aan toegevoegd. Form Ceram, de merknaam van de nieuwe activiteit, maakt gebruik van het LCM-proces om precisiecomponenten van technisch keramiek te 3D printen. Hierbij wordt de keramische slurrie met UV-licht uitgehard waar materiaal in het product nodig is. Volgens de Duitsers is de printtechnologie zodanig dat prototypen in seriekwaliteit 3D geprint kunnen worden. Toepassingen ziet men onder andere in microreactoren, corrosiebestendige onderdelen voor de chemische industrie, isolatoren, producten die aan thermische belastingen worden blootgesteld maar ook aan design producten denkt men.

 

Conferenties

Een belangrijk onderdeel van rapid.Tech blijven de conferenties. In totaal zijn er dit jaar 40 presentaties (betaald), verdeeld over thema’s zoals toepassingen, wetenschap en additive manufacturing in loonbedrijven. Ook is er een nieuw forum gewijd aan 3D metaalprinten, evenals het 3D printen van elektronica. Verder zijn er de specifieke sectorgerichte fora voor luchtvaart, automobiel en medisch. Het complete overzicht vind je hier. Rapid.Tech 2016 vindt van 14 tot en met 16 juni plaats in de Messe Erfurt.

Back to top button