ManufacturersTechnology

Metalfab1 officieel in gebruik bij APWorks

Additive Industries heeft de eerste Metalfab1 officieel overgedragen aan Airbus APWorks. Deze dochter van Airbus Group kan nu starten met het testen van het in Brainportregio ontwikkelde en gebouwde 3D printsysteem en de bijbehorende software. APWorks gaat de processen en toepassingen met meerdere materialen valideren en certificeren voor de productie van de meest kritische onderdelen.

 

Additive Industries integreert als eerste software van 3DSIM in eigen platform

Joachim Zettler, directeur van APWorks, liet zich onlangs tijdens de conferentie van Additive Industries lovend uit ver de Nederlandse machine. Hij zei toen dat de Metalfab1 een keerpunt kan zijn voor additive manufacturing en de technologie definitief naar de serieproductie kan brengen. Deze week zei hij bij de officiële overdracht van de machine dat er een enorme sprong voorwaarts wordt gemaakt in het geschikt maken van 3D metaalprinten voor industrieel gebruik. “Dit zal zowel de consistentie en kwaliteit van geprinte producten verbeteren ten tegelijkertijd de integrale kostprijs verlagen.” Voor Additive Industries breekt nu de fase aan van Betatesten als laatste stap naar de officiële productieserie van de Metalfab1, die voor eind dit jaar gepland staat.

metalfab1
Joachim Zettler (links) en Daan Kersten bij de officiele overdracht van de Metalfab1 aan APWorks.

 

\Softwaretools 3DSIM versnellen validatieproces

Onlangs heeft Additive Industries ook bekend gemaakt dat de eerste OEM’er van metaalprinters is die software van 3DSIM integreert. Het gaat om de onderdelen exaSIM en Flex. Additive Industries integreert deze onderdelen in het zelf ontwikkelde Additive World Platform, dat de volledige workflow tijdens het 3D printen ondersteunt. Met de softwaretools van 3DSIM kan de gebruiker het proces vooraf simuleren en de manier van printen optimaliseren, voordat de machine daadwerkelijk gaat printen. Beide partijen zeggen dat hierdoor het valideren van het proces sneller zal verlopen. Ook neemt de voorspelbaarheid van de uitkomst van het 3D printen toe. Tot nog toe gebeurt namelijk nog altijd veel langs de weg van trial and error om tot een optimale instelling van het proces te komen. Met de software van 3DSIM en Additive World Platform kan dat voortaan digitaal gebeuren. Mark Vaes, technologie manager bij Additive Industries, verwacht dat met deze nieuwe software de ontwikkeling van Metalfab1 versneld kan worden, terwijl de gebruikers zoals APWorks hun kwalificatietrajecten kunnen verkorte en de uiteindelijke kosten per geprint onderdeel verlagen.

Na APWorks zijn de Nederlandse Kaak Group en het Zwitserse IRPD de volgende twee bedrijven die een Betamachine van Additive Industries hebben gekocht. Lees in 3D Print magazine over de AM-activiteiten van IRPD.

 

Back to top button