Applications

Robot Bike Co neemt 3D geprinte mountainbike in productie

Hij is klaar: De R160 mountainbike van Robot Bike Co. Bij de meesten wellicht beter bekend als de 3D geprinte mountainbike die de internationale beurzen stands van Renishaw al enkele jaren siert. In de fiets steekt echter heel veel technologie, niet alleen van Renishaw, ook van Altair en HiETA Technologies.

 

Wie naar de bouw van de mountainbike kijkt, ontdekt eigenlijk alleen maar nieuwe technologie. 3D printen is er daar één van. De simulatiespecialisten van Altair hebben de verbindingsstukken in de fiets voordat ze werden geprint geoptimaliseerd om gewicht te

renishaw
De 3D geprinte verbindingsstukken voor het koolstofvezel frame.

besparen met behoud van sterkte. Deze verbindingsstukken zijn nodig om de koolstofvezel buizen van het frame met elkaar te verbinden. Bij het eerste concept werd nog het totale frame geprint, uiteindelijk is gekozen voor koolstofvezel met 3D geprinte verbindingsstukken. De engineers van HiETA Technologies hebben vooral voor de optimalisatie van het totale design in het nieuwe productieproces gezorgd. Van concept tot en met het productieconcept hebben zij voor hun rekening genomen.

 

Mass customization in fietsenbouw dankzij 3D printen

 

Elk frame op maat gemaakt

De echte vernieuwing zit echter in het hele concept dat Robot Bike Co vanaf het begin voor ogen heeft gehad. Men wil niet alleen het beste frame voor een mountainbike bouwen, maar ook klanten de kans geven om hun fiets te personaliseren. 3D printen biedt voor beide doelen de beste oplossing omdat de fiets geproduceerd wordt zonder vormmatrijs. Mass customization is mogelijk door het 3D printen, maar tegelijkertijd kan elk frame opnieuw aangepast worden als er mogelijkheden zijn voor verbetering. De personalisering gaat veel verder dan enkel designaspecten veranderen. Elk frame kan exact passend voor het lichaam van de klant worden gemaakt. Ed Haythornthwaite van Robot Bike Co: “Als je het beste frame wilt produceren heeft het geen zin die enkel aan te bieden in een beperkt aantal maten, als de klanten die binnenkomen allemaal andere lengtes en lichaamsbouw hebben.” Doordat het frame 3D geprint wordt op een van de Renishaw machines, kan elk frame op maat worden gemaakt.

 


Schoolvoorbeeld Renishaw Solutions Centre

Marc Saunders, directeur Renishaw Global Solutions Centres, ziet het fietsproject als een schoolvoorbeeld van wat Renishaw met deze centra wil. “We werken hierin nauw samen met de klanten om tot designs te komen die de voordelen van additive manufacturing in zowel de productie en als voor de levensduur van het product te benutten.” Renishaw wil zo’n centrum ook in de Benelux opstarten, waar dan de complete procesketen rond additive manufacturing beschikbaar komt.

Robot Bike Co start deze maand de verkoop van de 3D geprinte fiets. De verkoopprijs is 4395 Britse ponden; levertijd ongeveer 4 weken.

Back to top button