ManufacturersTechnology

EOS M 300 platform industrialiseert 3D metaalprinten

De Amerikaanse IMTS in Chicago heeft de primeur van de nieuwe EOS M300-4 gehad. De nieuwe metaalprinter wordt in Europa pas op Formnext (13-16 november) getoond. Deze machine is het antwoord van EOS op de vraag naar industriële en modulaire 3D metaalprinters. Met name het feit dat elk van de maximaal vier lasers het volledige bouwplatform kan bestrijken, opent de weg naar nieuwe belichtingsstrategieën.

 

EOS heeft met de M 300 een nieuw platform ontwikkeld; de volgende stap naar industrieel 3D metaalprinten, zo zei CEO Adrian Keppler het in Chicago. De machine is namelijk compleet modulair opgebouwd. Dat betekent dat het systeem is voorbereid voor een aantal uitbreidingen, zoals meerdere lasers (standaard één laser van 400 W, optioneel 2x 400W, 4x400W of 2x 1.000W of zelfs 4 x 1.000W). Voor deze uitbreidingen hoeft het systeem niet vergroot te worden. Dat geldt ook voor een eventuele automatisering van het wisselen van de bouwkamer.

 

De nieuwe EOS M 300 is voorbereid op het automatisch wisselen van het bouwplatform, dat voorzien is van een nulpuntspansysteem.

 

Eventueel automatisch wisselen bouwkamer

EOS heeft de machine zo ontworpen dat de complete bouwkamer aan de zijkant kan worden uitgenomen. Dat kan handmatig gebeuren maar ook automatisch of eventueel gerobotiseerd. Hierbij heeft de fabrikant gekeken naar de inzet van AGV’s zoals in het Next Gen AM project, waarvan recent de eerste pilot productielijn in gebruik is genomen door Premium Aerotec in Varel (D). Om de nabewerking te vergemakkelijken integreert men een nulpunt spansysteem in de bouwplaat. Volgens één van de EOS-technici op de beurs in Chicago heeft de klant de keuze uit drie verschillende systemen van Erowa en System 3R. Deze laatste levert onder andere een high end nulpunt spansysteem dat bestand is tegen temperaturen tot 200 graden C. Afhankelijk hiervan kan men bepaalde metaalpoeders wel of niet op de machine verwerken. EOS ziet dit nulpuntspansysteem eveneens als onderdeel van de industrialisatie. Hierdoor wordt de nabewerking op de freesmachines vergemakkelijkt. Daarnaast kan het bouwplatform nu door een robot worden uitgenomen omdat het niet meer vastgeschroefd zit zoals bij andere systemen.

Eén laser print buitencontour, twee tot vier lasers vullen dit op

 

Klaar voor AM-serieproductie

EOS zegt dat de M 300 voorlopig naast de M 290 komt te staan. Deze oudere 3D metaalprinter blijft in productie als standalone machine; de M 300 is de volgende stap in industrialisering. Bijzonder is dat de 3D metaalprinter wordt geleverd met twee of vier scanners in combinatie met één, twee of vier lasers. In tegenstelling tot het M 400 platform kan elke laser het volledige bouwplatform bestrijken. “Dat opent nieuwe mogelijkheden. We ontwikkelen hiervoor nieuwe parameters”, aldus de EOS-medewerker. Een van deze strategieën is dat met één laser de buitencontour van een product wordt opgebouwd en daarna met twee of vier lasers deze contour wordt gevuld. “Hierdoor printen we een buitencontour met overal uniforme eigenschappen doordat dit met één laser gebeurt.”

 

Een onderdeel voor de turbines van Siemens energiecentrales, geprint op de nieuwe M< 300-4 van EOS.

Tot tien keer hogere productiviteit dan M 290

Het vullen van de contour gebeurt dan sneller doordat de vier lasers ingezet worden. Dit levert ook flexibiliteit op wat betreft de oriëntatie van het product op de bouwplaat. Vergeleken met de M 290 printer wordt de productiviteit met een factor 4 tot 10 verhoogd, afhankelijk van de keuze van laserbronnen. Daarnaast zegt EOS dat de nieuwe machine een hogere herhaalnauwkeurigheid per printjob levert. Om langere tijd te kunnen printen past men permanent filter toe, dat automatisch gereinigd wordt waardoor langere tijd geprint kan worden zonder onderbreking.

EOS heeft voor de drives en besturing gekozen voor de oplossingen van Siemens. Ook dat draagt bij aan de automatiseringsmogelijkheden. Meer daarover kun je hier lezen.

Formnext vindt half november plaats in Frankfurt. In de Benelux kun je voor EOS terecht bij BenderAM.

 

Back to top button