ManufacturersTechnology

Markforged versnelt realisatie roadmap na injectie van $82 miljoen

Investeerders blijven geld pompen in AM-bedrijven. Dit keer heeft Markforged nog eens $82 miljoen opgehaald, onder andere bij Porsche SE, Microsoft Venture Fund, M12 en Matrix Partners. Dit zijn organisaties die eerder ook al investeerden in de Amerikaanse 3D printerfabrikant. Summit Partners is een nieuwe investeerder. Markforged wil met het extra kapitaal de realisatie van de product roadmap versnellen.

Op RapidPro demonstreerde AMR Europe het 3D metaalprinten met de Metal X van Markforged. De dealer uit Emst toonde er de complete opstelling: 3D printer, wasstation en de sinteroven. Het gaat nu nog om de Sinter 1, de kleine oven. Een grotere oven komt later dit voorjaar voor Europese klanten beschikbaar. Met deze combinatie wil Markforged maakbedrijven en productontwikkelaars een laagdrempelige oplossing bieden voor 3D metaalprinten. Een compleet systeem kost rond de €120.000, exclusief een verplicht onderhoudscontract.

3D printerfabrikant wil versneld printsystemen voor massaproductie op de markt brengen

AMR Europe demonstreerde onlangs het metaalprinten met de Metal X op RapidPro. Op de foto het nog niet gesinterde metaaldeel, een beweegbaar scharnier.

Concurrentiestrijd neemt toe

De concurrentiestrijd in de markt voor 3D metaalprinten neemt toe, nu bedrijven zoals HP de eerste metaalprinter bij bètaklanten als Volkswagen heeft staan en Desktop Metal het Production System bij BMW test. De automobielindustrie is een van de sectoren die volgens ingewijden op de drempel staat van de inzet van AM voor massaproductie. Dat is een aantrekkelijke markt, die niemand wil missen. De systemen van HP en Desktop Metal zijn overigens printsystemen bedoeld voor massaproductie, waar een aanzienlijk hoger prijskaartje aan hangt dan een Metal X. Markforged wil op dit niveau ook meedoen. Daarom is er extra kapitaal bij de investeerders opgehaald. Deze stap staat niet op zichzelf. Het illustreert het belang van schaalgrootte en korte time to market die in deze sector blijkbaar erg belangrijk zijn.

Meer dan 2.500 3D printers verkocht

Markforged laat weten met de $82 miljoen de ontwikkeling en introductie van nieuwe producten en materialen te versnellen. Daaronder valt ook de komst van 3D printers voor massaproductie, zowel in metaal als carbon fiber. Markedforged is sinds 2013 actief in de AM-markt, eerst met de 3D printer voor kunststof met versterking door continue vezels, sinds verleden jaar ook met de Metal X. Vorig jaar heeft het bedrijf meer dan 2.500 printers uitgeleverd aan klanten, in meer dan 50 landen. Daarvan zijn 150 Metal X systemen. In Europa is de levering van de Metal X net op gang gekomen. Vanaf maart dit jaar levert het H13 gereedschapstaal voor de Metal X.

Een nozzle geprint met H13 op de metal X van Markedforged.

Next billion dollar start-up

Summit Partners, de nieuwe investeerder, beheert een portefeuille van $19 miljard. Dat geld is geïnvesteerd in meer dan 475 bedrijven in technologie, zorg en andere groeisectoren. Forbes heeft Markforged onlangs aangeduid als een van de volgende startups die door de grens van $1 miljard marktwaarde gaan.

Back to top button