Materials

Sabic breakaway supportmateriaal voor Ultem

Sabic heeft een  breakaway supportmateriaal ontwikkeld voor wie met Ultem print. De belangrijkste eigenschap van het AMS31F filament is dat de supportstructuur gemakkelijk afgebroken kan worden. Dat versnelt het nabewerken van de 3D geprinte onderdelen.

Support verwijderen kost minder tijd

“Support gebruiken bij complexe geometrieën is essentieel, maar kan tegelijkertijd soms problematisch zijn”, zegt Keith Cox, senior business manager Additive Manufacturing bij Sabic. “Het verwijderen van support van de AM-werkstukken vergt vaak tijdrovende processen, die een negatieve invloed hebben op de productiviteit en kwaliteit.” Met het nieuwe supportmateriaal voor Ultem wil Sabic deze problemen oplossen.

Hogere productiviteit door snellere post processing

Het nieuwe AMS31F filament zorgt voor een hogere productiviteit doordat het verwijderen van supportstructuren sneller gaat. De receptuur voor het filament is speciaal ontwikkeld om in combinatie met Ultem te worden gebruikt. Sabic heeft patent gevraagd voor dit materiaal. De uitdaging voor de materiaalontwikkelaars was de goede balans te vinden tussen voldoende hechten tijdens het 3D printen en toch eenvoudig afbreken als je supportstructuren gaat verwijderen.

Verwijderen op kamertemperatuur

In tegenstelling tot soortgelijke oplossingen die er al zijn, hoeft dit supportmateriaal niet opnieuw verwarmd te worden om te kunnen verwijderen. Afbreken van supportstructuren kan gewoon op kamertemperatuur gebeuren. De witte kleur van het filament contrasteert met de amberachtige kleur van Ultem, zodat operators direct zin wat supportmateriaal is en wat niet. Sabic heeft nu een complete oplossing hoogwaardige kunststoffen met Ultem (PEI) en het speciale breakaway support filament. Het nieuwe materiaal is compatible met de Stratasys Fortus Classic 3D printers en tal van open systemen, die steeds meer fabrikanten aanbieden.

Back to top button