Top story

Maakindustrie overtuigd van 3D printen, maar kennis en vakmensen ontbreken

Onderzoek Materialise onder maakbedrijven toont verschuiving van waarom naar hoe vraag

Samen met digitalisering, AI en robotisering beschouwen maakbedrijven in Duitsland, de VS en Japan 3D printen als een belangrijke productietrend. Bedrijven die additive manufacturing al toepassen, verwachten dat deze activiteiten komend jaar verdubbelen. In de komende vijf jaar zal  de groei zicht vooral voltrekken bij de in-house printactiviteiten en slechts in geringe mate in het outsourcen van AM. Dit blijkt uit onderzoek dat Materialise heeft uitgevoerd onder maakbedrijven.


Maakbedrijven herkennen de mogelijkheden en de voordelen van 3D printen. Ze onderzoeken de strategische inzet van de technologie, zo blijkt uit een onderzoek dat Materialise heeft laten uitvoeren. Het onderzoek is gehouden onder 327 maakbedrijven in de VS, Duitsland en Japan. 59% van hen past 3D printen al toe, 31% overweegt dit en 9% wijst de technologie af.

VS voorop in 3D printen van eindtoepassingen

Materialise CEO Fried Vancraen: de focus verschuift van het waarom naar het hoe, nu bedrijven overtuigd zijn wat 3D printen oplevert.

Omslagpunt bereikt door supply chain verstoringen

Prototypes en eindproducten vormen elk ongeveer de helft van de 3D geprinte producten. Volgens Materialise wijst dit op een belangrijk omslagpunt in het gebruik van de technologie. “Jarenlange verstoringen van de toeleveringsketen hebben ervoor gezorgd dat bedrijven hun offshore productiestrategieën opnieuw evalueren en prioriteit geven aan lokale productie, dichter bij de vraag”, zegt Fried Vancraen, CEO van Materialise. Het onderzoek laat echter aanzienlijke verschillen per land zien. In de VS gebruikt 60% van de respondenten 3D-printen voor de productie van eindproducten, tegenover 43% in Duitsland en slechts 36% in Japan. De terughoudendheid van Japan kan het land in een nadelige positie brengen wanneer andere productiecentra digitale productietechnologieën zoals 3D-printing omarmen als onderdeel van een strategie om hun productiecapaciteit te moderniseren.

Wat houdt bedrijven tegen?

De bedrijven die al 3D printen zien de voordelen, zoals versnelling van de productie, goedkope prototypes, onafhankelijkheid van toeleverketens en personalisatie van massaproducten. Het gebrek aan geschoolde medewerkers en de expertise om 3D printen in bestaande productieprocessen te integreren, kan echter van invloed zijn op de toekomstige toepassing. Bijna alle bedrijven (98%) hebben moeite met invoering van de technologie en het opschalen van de productie. Meer dan een op de drie bedrijven (36%) noemt het moeilijk vinden van geschoolde medewerkers als de belangrijkste belemmering; gebrek aan kennis en ervaring wordt door 33% genoemd. Een op de vijf ziet de integratie in bestaande productietechnologieën als belemmering. Opvallend genoeg komen aspecten die direct met 3D printtechnologie te maken hebben pas onderaan in het lijstje met uitdagingen: de kosten van de printers (25%), de gebruikskosten (25%) en de snelheid (23%).

Opdracht voor de 3D printindustrie: maak het makkelijker

De volledige infografic die het onderzoek door Materialise samenvat, kun je hier downloaden.

Verschuiving van de vraag

Fried Vancraen ziet in deze resultaten een belangrijke verschuiving in de vraag van de maakbedrijven: deze schuift op van het waarom naar het hoe? Deze focus op “waarom?” zal nu verschuiven naar “hoe?“, aangezien fabrikanten bekend zijn met de voordelen, maar de kennis en expertise missen om de technologie met succes in te voeren en op te schalen. “Naarmate bedrijven zich meer en meer op deze technologieën richten, zal de 3D-printindustrie extra inspanningen moeten leveren om de uitdagingen waarmee ze worden geconfronteerd aan te pakken, met inbegrip van opleiding en personeelsontwikkeling, het identificeren van nieuwe bedrijfsmodellen en gemakkelijker te gebruiken software en hardware.”

Trend om dichterbij huis te produceren

De CEO van Materialise ziet in de uitkomsten van het onderzoek ook hoe zich een verschuiving in de supply chains aftekent. “Belangrijke productiecentra, waaronder de EU en de Verenigde Staten, hebben plannen aangekondigd om hun productie te moderniseren en te re-shoren”, zegt Vancraen. “Slimme, digitale technologieën, zoals 3D printen, maken een dergelijke verschuiving naar gedecentraliseerde productie mogelijk, met meerdere productielocaties op kleinere schaal die dichter bij de klanten zitten.” Deze trend in samenhang met de belemmeringen die de bedrijven zien, is des te meer een reden waarom de 3D printindustrie moet investeren in opleiding, beschikbaarheid van materialen, gebruiksgemak en kostenreductie.

Het Mindwareteam van Materialise heeft een tool ontwikkeld waarmee bedrijven zelf kunnen beoordelen hoe ver ze zijn qua adoptie van 3D printen. Dit wordt bepaald aan de hand van een negen stappen tellend adoptietraject.

Back to top button