bioprintingMaterials

Evonik Vestakeep i4 3DF: gecertificeerd PEEK-filament voor implantaten

Met Vestakeep i4 3DF brengt Evonik als een van de eerste een PEEK-filament op de markt dat voldoet aan de ASTM F2026 specificaties. Het gaat om een zogenaamd Implant-Grade materiaal, waarmee patiëntspecifieke implantaten 3D geprint kunnen worden. Het Duitse chemieconcern biedt eveneens een Testing-Grade variant aan zonder de benodigde certificaten, bedoeld voor procesontwikkeling.


Evonik is wereldwijd een van de eerste materiaalproducenten die een PEEK-filament ontwikkelt dat voldoet aan de ASTM-norm voor medische implantaten. “Met de ontwikkeling van ons eerste 3D printbaar implantaatmateriaal, openen we voor de moderne medische industrie nieuwe mogelijkheden voor de individuele behandeling van patiënten”, zegt Marc Knebel, hoofd van het marktsegment Medical Devices & Systems bij Evonik. Hij ziet met name toepassingen bij orthopedische aandoeningen en bij kaak- en aangezichtschirurgie.

Evonik ontwikkelt nog meer medical grades materialen

Het PEEK-filament is gebaseerd op Vestakeep i4 G van Evonik, een technische kunststof die zowel biostabiel als biocompatibel is en transparant is voor röntgenstralen. Het filament wordt in een cleanroom geproduceerd en moet aan dezelfde eisen voldoen als andere materialen voor medische toepassingen. Evonik wil het portfolio van kunststoffen voor medische AM-toepassingen stap voor stap uitbreiden. Hierbij is afstemming met soft- en hardware een belangrijk punt.

Testing-Grade voor procesontwikkeling

Naast de versie die aan de ASMT F2026 norm voldoet, biedt Evonik ook een zogenaamde Testing-Grade van het PEEK-filament aan. Dit heeft identieke eigenschappen, alleen wordt het zonder de voor medische toepassingen benodigde certificaten geleverd. Hiermee biedt men een goedkoper materiaal voor procesontwikkeling, waarbij de certificatie niet nodig is. Staat het 3D print proces op punt, kan men één op één omschakelen naar het filament mét certificaten.

Evonik levert het Vestakeep i4 3DF filament met een diameter van 1,75 mm op spoelen van 250 en 500 gram. Het PEEK-filament kan op geschikte FFF printers worden gebruikt.

Back to top button