Tips van 3D print pro's

Wat als er geen filament uit de nozzle komt?

Wie met filament print, heeft er ongetwijfeld al eens mee te maken gekregen: je start een 3D print en de kop begint te bewegen. Echter, er wordt geen materiaal neergelegd op de glasplaat. Hoe kan dit? En belangrijker nog: hoe lost je het op?

 

Verstopte nozzle

Een verstopte nozzle kan de reden zijn van het probleem: als er geen materiaal door de nozzle kan, zal er niks op de printplaat terecht komen. Een nozzle raakt soms verstopt bij het gebruiken van verschillende materialen. Het kan zijn dat er nog een restje oud materiaal in de nozzle is achtergebleven, dat een hogere smelttemperatuur dan het nieuwe filament. Het oude materiaal wordt daarom niet volledig vloeibaar en zal het gat verstoppen. Idealiter gebruik je daarom een aparte nozzle voor iedere materiaalsoort. Doet je dit niet? Zorg dan dat het oude materiaal allemaal is verwijderd, voordat je de nozzle gebruikt voor nieuw materiaal.

 

Te kleine afstand

Een andere oorzaak kan zijn dat de printkop te dicht op de glasplaat staat afgesteld. Er wordt in dat geval wel materiaal neergelegd, maar de laag wordt heel erg uitgesmeerd. Resultaat: een brede, dunne laag filament die amper waarneembaar is. Bijna transparant en het lijkt alsof er niks op de glasplaat ligt. De oplossing: stel de hoogte van uw printplaat bij. Gebruik hiervoor een 80-grams A4 papiertje. Deze moet je tussen de nozzle en printplaat door kunnen halen, zonder dat het papier kapot gaat. Maar je moet wel weerstand voelen. Dit afstellen dient je af en toe herhalen. Door de wisselende temperaturen in de printerkast en het verwijderen van prints kan de stand van de plaat namelijk iets wijzigen.

 

Nog niet opgelost?

Vloeit er na deze stappen nog niks uit de printkop? Dat komt waarschijnlijk doordat er geen filament meer kan worden doorgevoerd. Er is weerstand ontstaan door de verstopping in de nozzle of de kleine afstand tot de printplaat. Hierdoor heeft het wieltje dat het materiaal doorvoert, een gat gegraven in het filamentdraad. Zo heeft het wieltje geen grip meer op het filament en zal het bovenin de kop blijven hangen. Als je simpelweg het filament opnieuw doorvoert, loopt de printer weer als een zonnetje.

Cebastyan Hammink
Service & Support Engineer dddrop 3D printers

Wil je méér weten hoe je je filament printer effectiever kunt inzetten? Kijk dan op de website van dddrop 

 

Back to top button