Tips van 3D print pro's

Hoe voorkom je warping?

Vooral bij ABS, maar ook bij minder gangbare materialen als nylon wil het materiaal wel eens vervormen tijdens het printen met filament. Dit kromtrekken, warping, leidt tot mislukte producten en soms zelfs tot een ‘hard hit’: de printerkop knalt tegen het omhoog getrokken materiaal aan. Hoe voorkom je dit?

 

Een print kan vervormen doordat het materiaal krimpt als het afkoelt. Hoe sterk een product slinkt, hangt af van de krimpsterkte van het materiaal. Omdat het printbed warm is, zal de krimp onderaan minimaal zijn. Hoe hoger het product komt, hoe meer krimp. Dit verschil zorgt voor spanningen in het materiaal en uiteindelijk een krom model. Er zijn twee plekken in het model waar warping kan ontstaan. Allereerst is er het delamineren. Hierbij trekken twee lagen in het model van elkaar weg en ontstaat er een scheur. Dit is vooral te wijden aan hechtingsfouten. Met de juiste printerinstellingen zou dit niet mogen gebeuren. De tweede variant is het kromtrekken aan de onderkant van het product.

 

Temperatuur

Kromtrekken aan de onderkant gebeurt vaker. Temperatuurbeheersing is erg belangrijk bij het tegengaan van warping. Een gesloten en geconditioneerde kast zorgen voor een veel betere temperatuurbeheersing. Dat is alvast een oplossing om het risico op warping te reduceren.

 

Een raft rond het product plaatsen helpt warping te voorkomen.

 

Plaats een raft

Het andere oplossing om warping tegen te gaan, is een raft te gebruiken. Vrij vertaald is een raft een vlotje waarop uw product wordt geplaatst. Je print dan een aantal luchtige lagen onder het product. Dit zorgt voor minder krimpverschillen en spanningen aan de onderkant. Ontstaat er toch warping, dan treft dit vooral de raft in plaats van het feitelijke product. Daarom is het belangrijk dat de raft breder is dan het product. Als de hoeken dan omhoog krullen, heeft dat nog geen effect op het product.

 

‘Lijm’ het model vast, maar pas wel op

Bij het kromtrekken van een product werken twee krachten tegengesteld aan elkaar: de trekkracht van krimpend materiaal in de bovenste lagen versus de trekkracht van de printplaat. Kort gezegd: als de onderkant stevig vast zit op de printplaat, zal deze niet makkelijk omhoog kunnen trekken. Er zijn dan ook wat hulpmiddelen te bedenken om het model vaster op de plaat te krijgen. Een veelgebruikte methode is het smeren van een slurry. Deze slurry kun je zelf maken van aceton met ABS en fungeert als een soort lijm. Wees hier echter voorzichtig mee! Teveel van deze slurry zorgt ervoor dat het product niet meer (makkelijk) van het printbed verwijderd kan worden. Gebroken glasplaten kunnen hier het gevolg van zijn. Een veiligere optie is het gebruik van speciale hulpstukken, zoals PEI platen. Deze houden de print stevig vast zodat deze niet kromtrekt, maar na het printen is het product toch makkelijk te verwijderen.

 

Cebastyan Hammink
Service & Support Engineer dddrop 3D printers

Wil je méér weten hoe je je filament printer effectiever kunt inzetten? Kijk dan op de website van dddrop 

Back to top button