Applications

GE Aviation krijgt FFA-goedkeuring voor printen motoronderdeel GEnx

De Amerikaanse luchtvaartautoriteit FFA geeft GE Aviation toestemming om een onderdeel van de GEnx-2B vliegtuigmotor te gaan 3D printen op de Concept Laser M2 multilaser machine.  De serieproductie in de GE fabriek in Auburn start deze maand en vanaf januari 2019 gaat GE de eerste motoren met de geprinte steunen leveren aan Boeing. GE Aviation heeft samen met GE Additive het hele ontwikkel- en certificeringstraject in tien maanden doorlopen.

 

Serieproductie voor onder andere Boeing op Concept Laser M2

Het gaat om een steun op de GEnx-2B vliegtuigmotoren, bedoeld voor commerciële vliegtuigen. De 3D geprinte steun voor het power door opening system (PDOS) is herontworpen voor 3D metaalprinten. De PDOS wordt op de grond gebruikt om de toegangsdeur tot het compartiment met de turbinebladen te openen en de sluiten voor de onderhoudsmonteurs.

 

3D printdeel vervangt freesdeel

Het originele onderdeel wordt gefreesd uit een vol blok metaal. Ongeveer 50 procent van het uitgangsmateriaal wordt omgezet in spanen. Door de steun te 3D printen, reduceert men de hoeveelheid materiaalafval met ongeveer 90%. Daarnaast zorgt het aangepast ontwerp voor zo’n 10% gewichtsbesparing.

 

Vier onderdelen per printjob

Het onderdeel wordt gemaakt op de M2 cusing Multilaser, een van de 3D metaalprinters van GE Additive dochter Concept Laser. Om het onderdeel sneller te kunnen printen, heeft GE Aviation besloten om het onderdeel niet langer van een nikkel gebaseerde superlegering te maken maar over te stappen op een cobalt-chroom legering. Het ontwerp is voor de serieproductie zodanig aangepast dat er vier onderdelen op een bouwplatform passen. De M2 laser cusing beschikt over twee lasers voor het printen van vier brackets in één printjob. Alle steunen voor één vliegtuig kunnen dus in één printjob worden geproduceerd. GE Aviation doet ook het nabewerken van de AM delen in eigen huis.

 

Eerst gecertificeerd onderdeel op Concept Laser machine

Het is het eerste project dat GE voor de Concept Laser M2 machine gecertificeerd heeft voor de luchtvaart. “Om er zeker van te zijn dat de M2 cusing machine aan de strikte eisen van de luchtvaartindustrie zou voldoen hebben we voor dit programma nauwer samengewerkt met de collega’s van GE Additive dan anders”, zegt Eric Gatlin, general manager integrated product team bij GE Aviation. Teams uit de VS Mexico en Duitsland hebben in tien maanden tijd het hele certificeringstraject voor de FAA doorlopen.

GE heeft momenteel 1600 bestellingen voor de GEnx-2B motoren. In een Boeing 747-8 zitten vier van deze motoren.

 

Back to top button