Tips van 3D print pro's

Een verstopte printkop: hoe voorkom je dit?

Normaal wordt het geïnstalleerde filament netjes de nozzle in getransporteerd, maar soms stroomt het vervolgens niet uit de nozzle. Het hoopt zich op in de printkop. Waardoor komt dit? En natuurlijk: hoe voorkom je een verstopte 3D printkop?

Het antwoord op de ‘waardoor vraag’ is eenvoudig: de nozzle is verstopt. Hierdoor kan het gesmolten materiaal er niet uit. De nozzle loopt dan vol met vloeibaar filament. Een verstopping kan ontstaan door verbranding van vuil of filament. Hoe kleiner de nozzle, des te groter de kans dat dit zich voordoet. De verbranding van vuil kan voorkomen in een vuile omgeving, bijvoorbeeld een werkplaats waar stof, hout of steen rond dwarrelt. Zorg er daarom voor dat de 3D printer in een schone omgeving staat.

 

De juiste verhouding tussen printsnelheid en temperatuur helpt verstopping van de nozzle te voorkomen.

Verbrand filament

De tweede oorzaak kan verbrand filament zijn. Als de nozzle temperatuur te hoog staat ingesteld, verbrandt het materiaal in plaats van te smelten. Als je sneller 3D print, neemt de kans hierop toe. Gaat de printsnelheid omhoog, moet de temperatuur namelijk ook omhoog. Zo kan het materiaal sneller door de nozzle vloeien. Let er in dit geval dus op dat de temperatuur niet té ver wordt opgeschroefd.

 

Ophoping in de printkop

Soms raakt de kop niet verstopt met gesmolten materiaal, maar met koud filament. Ook dit is een kwestie van temperatuur, maar in dit geval de omgevingstemperatuur. Als de printer in een te warme ruimte staat, wordt het materiaal al zachter voordat het de printkop ingaat. Het extruderwieltje dat het filament door de printkop leidt, kan dan een deukje veroorzaken in het materiaal. Hierdoor kan het filament knikken en terug de printkop in gaan. Hier hoopt het zich op totdat er niets meer bij kan. De beste plek voor een 3D printer is daarom een geconditioneerde ruimte, met constante temperatuur en luchtvochtigheid.

 

Cebastyan Hammink
Service & Support Engineer dddrop 3D printers

 

Back to top button