3D printmarkt

PostNord biedt via 3Yourmind 3D printdiensten aan

3D printen draait eigenlijk helemaal niet om de technologie waarop producten worden gemaakt. Het disruptieve zit in de nieuwe supplychains die ontstaan en de nieuwe spelers die zich vanuit een andere sector opeens als producent opstellen. Het Zweedse postbedrijf PostNord bijvoorbeeld. Via het 3Yourmind platform biedt PostNord 3D printfaciliteiten aan. Samen met Sony Mobile brengt het postbedrijf de 3D printtechnologie zelfs naar de consument.

 

Samen met Sony Mobile en Stratasys maakt postbedrijf 3D printen toegankelijk via de smartphone

PostNord is een van de leidende logistieke bedrijven in Scandinavië. Via dochteronderneming PostNord Stralfors is het bedrijf al langer actief op het vlak van 3D printen. Deze activiteiten zijn onlangs uitgebreid met een On Demand service. “Bij PostNord willen we de prefered digitaliseringspartner voor onze klanten zijn. Daarom zoeken we voortdurend naar nieuwe, digitale verdienmodellen en passende oplossingen”, zegt Ylva Ekborn, CEO van PostNord Stralfors groep.

 

Bredere implementatie

3D printen biedt het bedrijf een kans om het portfolio aan te vullen en uit te breiden met productie via 3D printen, logistiek, e-commerce en het afhandelen van klantcontacten die hieruit voortkomen. “Sinds we begin dit jaar onze 3D diensten hebben gelanceerd, krijgen we positieve respons. Het is duidelijk dat meer en meer bedrijven de mogelijkheden van 3D printen implementeren in hun bedrijfsvoering”, zegt Ekborn.

 

3Yourmind online platform

De Scandinavische groep doet dit op tweeërlei manieren. In beide gevallen wordt gebruik gemaakt van het platform van 3Yourmind, dat aanbieders van 3D printservices en en potentiële klanten bij elkaar brengt. Via het platform krijgen klanten bijvoorbeeld online direct de prijs te zien als ze een onderdeel willen laten 3D printen. Klanten kunnen ook via het platform direct een order plaatsen, het enige dat ze nodig hebben is een 3D CAD-model van hun product.

 

Mobiele app met Sony en Stratasys

Samen met Sony Mobile en Stratasys wordt er ook nog een tweede dienst geïntroduceerd. Sony Mobile heeft een App 3D Creator ontwikkeld voor het 3D printen van figurines. Consumenten kunnen met de app en hun smartphone het hoofd van iemand scannen. Deze data stuur je daarna door via het platform en vervolgens worden de figurines geprint en bij de consument afgeleverd. Hiervoor zet PostNord een Stratasys J750 polyjet 3D printer in, die full color print. Met deze tools wil het bedrijf 3D printdiensten gemakkelijk toegankelijk maken. Het enige dat je bij wijze van spreken nodig hebt is een smartphone met daarop de app.

 

Open source manufacturing

Tomas Lundström, projectleider bij NordPost Stralfors, ziet in het huidige project het begin van een beweging die uiteindelijk leidt tot een open source maak industrie. “3D is erg breed en kent haast geen beperkingen. Sony Mobile maakt de technologie echt toegankelijk. Je hebt alleen een smartphone nodig. 3D printen opent echt mogelijkheden voor mensen buiten de maakindustrie om onderdeel te worden van de maakindustrie. Ik denk dat ook de geavanceerde printtechnieken zoals 3D metaalprinten naar een platform komt waar het meer open source manufacturing wordt.”

 

Back to top button