3D printmarkt

3D Systems laat forse groei zien: is de turnaround geslaagd?

3D Systems was afgelopen week de lieveling van beleggers. De goede resultaten over het tweede kwartaal zijn beloond met een koersstijging van meer dan 40% . Afgelopen kwartaal zag 3D Systems de omzet met 11% toenemen, mede gevoed door zowel méér verkopen qua aantallen 3D printers, de hogere omzet door verkopen van duurdere systemen alsook de verkoop van materialen en gebruiksgoederen. En dan moet de uitlevering van interessante nieuwe producten, waaronder de industriële 3D metaalprinter DMP 500 nog starten.

 

3D Systems passeert in Q2 Stratasys qua omzet

We plukken de eerste vruchten van de investeringen die we de afgelopen twee jaar hebben gedaan, zo begon 3D Systems president van CEO Vyomesh Joshi zijn teleconferentie met de beursanalisten. In de eerste zes maanden van 2018 heeft 3D Systems 41% méér omzet gehaald uit de verkoop van 3D printers. In aantallen gemeten werden er 37% meer verkocht dan een jaar eerder. De onderneming verkoopt dus niet alleen méér machines, ook duurdere. Met een omzet van $ 176,6 miljoen (plus 11%) steekt 3D Systems in Q2 2018 zelfs concurrent Stratasys voorbij.

 

3D Systems heeft hoge verwachtingen van Figure 4, dat een alternatief voor spuitgiettechnologie moet worden.

 

Nog geen invloed van nieuwe producten

Volgens de topman komt de groei vooral uit de verkopen van modellen uit de bestaande printerlijnen. De nieuwe modellen van de laatste tijd, hebben amper nog invloed gehad. Denk hierbij onder andere aan de Figure 4 als standalone oplossing voor serieproductie, de nieuwe NextDent 5100 voor de dentale industrie en de FabPro 1000, een industriële desktop printer. Later dit jaar worden de metaalprinters DMP 350 en de grote DMP 500 leverbaar. “Wij denken dat de aantallen 3D printers die we momenteel plaatsen op lange termijn ons verdienmodel gaat aanjagen”, aldus John McMullen, de financiële man van 3D Systems. Daarmee doelt hij vooral op de groeiende verkoop van de materialen. De sterke groei moei hier nog op gang komen.

 

Van -3% naar +41% in verkopen 3D printers

Vyomesh Joshi denkt dat 3D Systems de turnaround die noodzakelijk was, heeft gemaakt. In de analistencall gaf hij toe dat de problemen die hij twee jaar geleden bij zijn entree aantrof, dieper waren dan verwacht. 3D Systems is nu stabiel, met volgens hem de juiste aandacht voor de uitvoering van het werk. Met name dan voor de go-to-market activiteiten en de supply chain. Daarin is fors geïnvesteerd en daar plukt het bedrijf nu de vruchten van. De onderneming heeft een daling van 3 procent in de omzet in 3D printers kwartaal na kwartaal verbeterd tot afgelopen drie maanden de groei van 41 procent.

 

GF Machining Solutions

GF Machining Solutions integreert nulpuntspansysteem technologie in de 3D metaalprinters.

 

Samenwerking met GF Machining Solutions

Wat betreft de markt voor 3D metaalprinten, kondigde de CEO aan dat dit najaar de grote, industriële DMP 500 op de markt komt. Daarnaast heeft 3D Systems aangekondigd te gaan samenwerken met GF Machining Solutions, de Zwitserse fabrikant van CNC-draai- en freesmachines en laserbewerkingscentra. GF Machining Solutions heeft de samenwerking met EOS beëindigd. Het gaat het volledige gamma metaalprinters uit de Factoryline van 3D System leveren. Daarnaast brengt het de eigen kennis op het vlak van opspannen van 3D geprinte werkstukken in de CNC machines in. Vyomesh Joshi is blij met de nieuwe partner. “We moeten de 3D metaalprintmarkt echt als een markt zien waarin additieve en subtractieve bewerkingen nodig zijn. Met een partner die een leidende positie in de precisie industrie inneemt, met een wereldwijd netwerk, zul je een versnelling van onze metaalprintactiviteiten gaan zien. En de automatisering van de Factory systemen.”

 

Netwerk in de belangrijke metaalindustrie

3D Systems en GF Machining Solutions willen een integrale oplossing voor 3D metaalprinten aanbieden. Op de komende IMTS in Chicago gaan ze meer bekend maken over de plannen. Voor 3D Systems is met name het wereldwijde netwerk dat de Zwitsers hebben in de metaalverwerkende industrie een troef, evenals de kennis van de automatisering van bewerkingsprocessen. Doordat 3D Systems eveneens eigen CADCAM-software ontwikkeling in huis heeft, gebaseerd op subtractieve processen, kan het daadwerkelijk een geïntegreerde oplossing aan de metaalindustrie aanbieden.

In de september editie van 3D Print magazine kun je een uitgebreid artikel lezen over de visie van GF Machining Solutions op hoe je als in de 3D metaalprinter slimme opspantechnologie toepast om de bewerkingsstappen daarna efficiënter te laten verlopen.

 

Back to top button