ApplicationsTechnology

Experience Additive Manufacturing in Augsburg: toepassing 3D printen centraal

Duitsland krijgt er een nieuw event rondom additive manufacturing bij: Experience Additive Manufacturing in Augsburg. Het belooft een bijzonder event te worden, namelijk de combinatie van beurs én open huizen bij onderzoeksinstellingen en bedrijven die met AM bezig zijn. En aan Experience Additive Manufacturing wordt de 22e editie van het Augsburger AM-Seminar gekoppeld. Toepassingen staan centraal.

 

Nieuw AM-event op meerdere locatie, alles gericht op de toepassing

Augsburg is in de Benelux minder bekend als het om de ontwikkeling van additive manufacturing gaat. In deze regio staat echter het hoofdkantoor van bijvoorbeeld Voxeljet. En tussen Stuttgart en München zitten nogal wat maakbedrijven die met 3D metaalprinten bezig zijn. Ook qua onderzoekswereld gebeurt er het een en ander. De TUM (Technische Universiteit München) probeert een optimaal klimaat te scheppen voor innovatieve startups. En in Augsburg zelf is het Fraunhofer IGCV is een van de Fraunhoferinstituten die zich met AM bezighouden. Al meer dan twintig jaar wordt er een jaarlijks seminar georganiseerd.

 

De uitvalsbasis voor het AM-event in Augsburg is de Messe Augsburg.

 

Unieke regio

Dit jaar wordt het seminar ingebed in het nieuwe evenement Experience Additive Manufacturing (EAM). Dit wordt georganiseerd door de Messe Augsburg samen met de partners Fraunhofer IGCV en het Institut für Werkzeugmaschinen und Betriebswissenschaften iwb van de TU München. Van 25 tot en met 27 september organiseren ze op meerdere locaties, met de beurs als middelpunt, activiteiten rond 3D printen. Gerhard Reiter, directeur van de Messe Augsburg: “De concentratie van marktleiders en onderzoeksinstituten op dit vlak is in deze regio uniek. En met het cluster bavAIRia e.V., Medical Valley EMN e.V., Bayern Innovativ, Carbon Composites e.V. en het cluster Nutzfahrzeuge Schwaben und Mechatronik & Automation, hebben we nog andere sterke partners aan boord.

 

Voxeljet

Voxeljet is een van de deelnemers aan de Industry shuttle. Op de foto een voorbeeld van keramiek printen met de Voxeljet technologie.

Science & Industry shuttle

Het evenement is gebouwd rond het AM Seminar dan 26 september plaatsvindt. Van 25 tot en met 27 kunnen deelnemers in het beursgebouw meerdere themaroutes volgen, die de AM Value Chain weergeven. In één oogopslag krijgt de bezoeker inzicht in de stappen in deze waardeketen, waarbij ook de vraag zelf 3D printen of uitbesteden aan bod komt. Op 26 september kunnen de bezoekers ’s ochtends een bezoek brengen aan Voxeljet, de fabrikant van onder andere 3D printers voor de gietindustrie. Eind van de dag kunnen ze nog naar Hirschvogel Tech Solutions, dat een eigen 3D metaalprintafdeling heeft. Hier worden zwaar belastbare componenten ontwikkeld die 3D metaalgeprint worden. Ook rijdt er de 26e een Science shuttle tussen de beurs en het AMLab van het Fraunhofer IGCV en de universiteit van München.

Meer informatie over EAM kun je hier vinden

In de septembereditie van 3D Print magazine kun je een artikel lezen over het onderzoek door Fraunhofer IGCV naar het 3D printen van meerdere metalen in één werkstuk. Dat gebeurt met een poederbedmachine.

 

Back to top button