ApplicationsTechnology

Stryker en 3D Systems werken samen in VSP aangezichtschirurgie

Stryker en 3D Systems slaan de handen ineen. Ze zijn een exclusieve samenwerking met elkaar aangegaan voor de distributie van de Virtual Surgical Planning software van 3D Systems, de ondersteuning en de bijbehorende 3D geprinte anatomische modellen. Samengevat de VSP service. Het gaat specifiek om aangezichtschirurgie. De beide bedrijven zeggen hiermee de operatietijd voor de patiënt met uren te kunnen verkorten.

Virtuele planning en 3D geprinte modellen verkorten operatietijd

3D Systems heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met Virtual Surgical Planning (VSP) en de 3D printtechnologie om anatomische modellen te maken. Hiermee kunnen chirurgen heel precies hun operatie voorbereiden. VSP is al in zo’n 100.000 cases getest. De FDA heeft nu goedkeuring verleend aan de service. Deze bestaat uit de combinatie van medische beeldvorming, simulatie van de chirurgische ingreep en het 3D printen van de modellen voor de chirurgen.

 

3D Systems VSP

Zo ziet de workflow van het VSP proces eruit.

Vooraf exact de operatie plannen

Het is geen manloos proces. De chirurg neemt het initiatief. De specialist presenteert de ingreep die hij wil doen in een online meeting met biomedische engineer van 3D Systems. Gezamenlijk plannen ze virtueel de operatieve ingreep. Uiteindelijk beschikt de chirurg in de operatiekamer over een op maat gemaakt plan, een patiënt specifiek 3D geprint model, eventuele geleidingen en sjablonen. “Met deze combinatie kunnen we het leven van een patiënt voorgoed veranderen. Het geheel geeft de chirurg een duidelijke 3D visualisering van de anatomie van zijn patiënt, zodat hij de ingreep kan plannen voordat hij de operatiekamer ingaat”, zegt Kevin McAlea, executive vice president, general manager, metals and healthcare bij 3D Systems.

Gepersonaliseerde zorg sneller ontwikkelen

3D Systems wil het concept samen met Stryker verder doorontwikkelen en vermarkten. David Mercade, vice president van Stryker, ziet de samenwerking als een kans om de snel ontwikkelende vraag naar gepersonaliseerde zorg beter te ondersteunen. “We kunnen innovatie op dit vlak versnellen.” De samenwerking tussen 3D Systems en Stryker geldt specifiek voor de VS, Canada, Europa en Australië. De zorgsector is voor 3D Systems een van de kernmarkten.

 

3D Medical Expo in Maastricht

Wie méér wil weten over de ontwikkelingen op het gebied van 3D printen voor de zorg, kan op 30 en 31 januari in het MECC in Maastricht terecht op 3D Printing Medical Expo. Beiden dagen zijn er meerdere conferenties. Rik Jacobs van 3D Systems houdt dan een lezing over de dentale toepassingen en de digitale workflow de 3D Systems ontwikkelt.

Foto’s 3DSystems

Back to top button