postprocessingTechnology

Retouch3D: elektrisch gereedschap voor nabewerken FDM prints

Iedereen kan voortaan zijn FDM prints nabewerken met het nieuwe elektrisch gereedschap Retouch3D. Na een succesvolle crowdfundingcampagne heeft de ontwikkelaar van het gereedschap, het Britse 3D 2.0, de Retouch3D namelijk vrijgegeven voor de verkoop.

 

Met filament geprinte werkstukken moeten bijna altijd nog even worden nabewerkt. Al is het maar support verwijderen of het gladder maken van het oppervlak. 3D 2.0 heeft hiervoor een speciaal gereedschap ontwikkeld, met een elektrisch verwarmde punt. Afhankelijk van de nabewerking, kan deze gewisseld worden. Zo zijn er een speciale stiften voor het verwijderen van support of ander materiaal, het verfijnen van een oppervlak. Een derde gereedschapset is bedoeld voor wat de fabrikant zelf noemt surface blending.

 

Retouch3D

Oppervlak printstukken lichtjes hersmelten

Met deze functie komt het bijzondere van Retouch3D misschien wel het beste tot uiting. Doordat de temperatuur van de stift instelbaar is, kan het smeltpunt van het printmateriaal worden bereikt. Het materiaal aan het oppervlak kan dus opnieuw gesmolten worden om bijvoorbeeld kleine gaatjes te vullen of andere oneffenheden in het oppervlak te verwijderen. De Retouch3D is geschikt om zowel PLA, ABS als harsen (DLP-werkstukken) na te bewerken.

 

Overtollig materiaal verwijderen

Retouch3D is met name bedoeld voor de desktop FDM printermarkt. Volgens de ontwikkelaars hebben de filamentprinters weliswaar een behoorlijke ontwikkeling doorgemaakt in de afgelopen jaren, maar moet nog steeds overtollig materiaal worden verwijderd. En dat leidt regelmatig tot ergernissen. Daar moet dit apparaat een eind aan maken.

 

Marktintroductie

Het gereedschap werd oorspronkelijk gelanceerd op Kickstarter. Deze campagne werd door een kleine 400 backers gesteund. Zij hebben hun product inmiddels gekregen. Retouch3D is nu via de webshop te koop. De fabrikant is daarnaast op zoek naar resellers.

 

 

Back to top button