Manufacturers

Stratasys F770: grootformaat FDM printer met 372 liter bouwvolume

Stratasys presenteert 3 nieuwe printermodellen

De nieuwe Stratasys F770 3D printer was het goed bewaarde geheim dat de 3D printerfabrikant tijdens het online manufacturing event gepresenteerd heeft. Het gaat om een groot formaat FDM printer, die het gat vult tussen de F123-serie en de F900-machine. Het bouwvolume van de F770 is 372 liter.


“We versnellen richting een Additive Manufacturing 2.0 tijdperk, waarin we wereldwijd leidende productiebedrijven verder zien gaan dan prototyping. Ze omarmen volledig de flexibiliteit die 3D printen in de hele waardeketen brengt”, zo zei Stratasys CEO Yoav Zeif het aan de vooravond van het online event. En deze trend vraagt om een grotere machine.

Additive manufacturing is geen luxe meer maar onderdeel van de toekomst

De Stratasys F770 is geschikt voor het nauwkeurig 3D printen van grote werkstukken, mallen en opspanmiddelen tot 1000 mm in x-richting.

Onzekerheid blijft

De reden voor de verschuiving die hij vooral sinds een jaar bemerkt: de maakindustrie moet onzekerheid managen. “Niet alleen de pandemie, ook het klimaat, een blokkade van het Suezkanaal, verkeersopstoppingen, handelsoorlogen; additive manufacturing is geen luxe meer maar onderdeel van de toekomst”, aldus de Stratasys CEO. “Je moet flexibiliteit winnen en daarvoor bestaat geen vergelijkbare oplossing dan wij met 3D printen kunnen leveren.”

3D printers voor productiebedrijven

Met de poederbedprinter SAF H350 en de Stratasys Origin One, die op ruim 100 punten is verbeterd, heeft de fabrikant twee nieuwe AM-systemen in huis voor de productie van onderdelen voor eindtoepassingen. Deze waren al eerder aangekondigd. De derde oplossing voor maakbedrijven is de nieuwe F770. Deze 3D printer, aangestuurd vanuit GrabCAD, onderscheidt zich met name met het grote bouwvolume met 1000 mm in de X-richting en 610 mm in Z- en 610 mm in de Y-richting. De filamentrollen – ABS en ASA gecombineerd met wateroplosbaar support – geven de 3D printer een autonomie van ongeveer 140 uur.

Grote delen, korte doorlooptijden

Stratasys mikt hiermee op de maakbedrijven die geen zin meer hebben in lange doorlooptijden of die complexe onderdelen willen produceren zonder tooling of externe leveranciers. Ook grote mallen en opspanmiddelen zijn toepassingen waar de F770 zich op richt. De technologie en intuïtieve bediening is afkomstig van de F123 serie; de nauwkeurigheid waarmee de grote onderdelen worden geprint is 0,25 mm in het XY-vlak. Een van bètaklanten van de F770 is de Amerikaanse Sub-Zero Group, die luxe huishoudapparatuur ontwikkelt en bouwt zoals aangepaste koelkasten. In de testfase heeft het bedrijf met de F770 onder andere grote onderdelen geprint voor de R&D afdeling. Het ontwikkellab van Sub-Zero ontwikkelt namelijk elke zes weken nieuwe producten. “Hoe sneller we kunnen ontwikkelen, des te beter. En het beste is als we alles in eigen huis kunnen houden”, zo zegt Doug Steindle van de Amerikaanse fabrikant.

Stratasys F770

De nieuwe F770 3D printer heeft in de VS een prijskaartje van onder de $100.000 en wordt standaard geleverd met MTConnect, om de printer op te nemen in het interne bedrijfsnetwerk, en GrabCAD. In de Benelux wordt Stratasys vertegenwoordigd door Seido-Systems dat de nieuwe F770 binnenkort in de showroom zal hebben.

Back to top button