3D printmarktMaterials

Innofil3D in Emmen krijgt sleutelrol in 3D printstrategie BASF

Filamentproducent Innofil3D in Emmen wordt een van de belangrijkste ontwikkel- en productieplatformen voor de nieuwe 3D printonderneming van BASF. Dat maakt het Duitse bedrijf bekend bij de overname van Innofil3D.

 

BASF neemt Nederlandse filamentproducent over

BASF 3D Printing Solutions laat er geen gras over groeien. Nog voor de officiële start op 1 september neemt moederbedrijf BASF New Business het Nederlandse Innofil3D over. Het wordt onderdeel van BASF 3D Printing Solutions. Het in Emmen gevestigd bedrijf is een belangrijke speler in de ontwikkeling en productie van filament voor FDM (of FFF) printers.

 

Sleutelpositie in verdere uitbouw

Innofil3D blijft de huidige businessactiviteiten voortzetten, laat het chemieconcern weten. Het bedrijf uit Emmen krijgt zelfs een sleutelpositie in de strategie van het nieuwe BASF 3D Printing Solutions. Volker Hammes, directeur BASF New Business: “Innofil3D’s goed gevulde pijplijn in combinatie met onze plannen voor de ontwikkeling van high performance filamenten, vormt een basis onder de oplossingen van BASF voor 3D printen. Deze overname is een belangrijke stap in het versterken van onze 3D business.

 

Innofil3D versnelt ontwikkeling nieuwe materialen

Oprichter en CEO van Innofil3D Jeroen Wiggers ziet volop groeikansen door de overname. “Een van de directe voordelen is dat we hiermee de ontwikkeling van de nieuwste filament technologieën kunnen versnellen”, aldus Wiggers in een reactie op de stap. Hij is dan ook blij onderdeel uit te gaan maken van BASF. Het chemieconcern zoekt met de overname een nieuwe positie in de waardeketen van filament printen. Behalve producent van granulaat haalt men ook de ontwikkeling van de productie van het filament in huis. Voor de filamentproducent is het belangrijk omdat Innofil3D nu direct toegang krijgt tot de nieuwste kunststoffen die het Duitse concern ontwikkelt.

 

Hogere kwaliteit

Innofil3D is in 2014 ontstaan als spin-off van Applied Polymer Innovations. De focus van de Nederlandse filamentproducent ligt op de engineering materialen. Onlangs nog liet Jeroen Wiggers op de blog van Innofil3D weten dat het bedrijf erin geslaagd is de kwaliteit naar een hoger niveau te tillen. De diameternauwkeurigheid is namelijk verbeterd tot ± 1.5% (2,85 mm filament ± 0,05 mm; 1,75 ± 0,03 mm. Hierin slaagt men door cruciale onderdelen van het proces en de besturing te optimaliseren. Met een laser wordt de diameter continu bewaakt tijdens de filamentproductie. Een consistente diameter van het filament draagt bij aan betere 3D prints.

 

Back to top button