3D print experts3D printmarkt

David Reis (Stratasys): op termijn blijven vier, vijf spelers over in de high end markt

Stratasys heeft de omzet in het tweede kwartaal van dit jaar amper zien groeien. Deze nam met $ 200.000 toe tot $ 170,2 miljoen. Netto werd er zelfs ruim een miljoen minder verdiend. De verkopen van de hardware in aantallen nam zelfs af. En toch zijn vice-bestuursvoorzitter David Reis en met hem de aandeelhouders blij met het resultaat. Waarom? En wat doet men met Makerbot?

 

Tevredenheid over verbetering Noord-Amerikaanse markt en groei consumables

De tevredenheid heeft alles te maken met hoe het resultaat is opgebouwd en de tekenen van herstel in Noord-Amerika. Nadat de verkopen van de duurdere 3D printsystemen daar in de eerste maanden van dit jaar tegenvielen, laat het tweede kwartaal een herstel zien. In alle drie de sleutelsegmenten: aerospace, automotive en de overheid. Daarbovenop is vooral de omzet in consumables gegroeid. En dat is een teken, aldus het management, dat de 3D printtechnologie wordt toegepast.

 

De speciale aerospaceversie van de Fortus 900 slaat aan in de markt.

Fortus 900 serie slaat aan

David Reis, de voormalige CEO die na het vertrek van Ilan Levin sinds zeven weken terug is binnen de dagelijkse aansturing van het bedrijf, zegt in een toelichting dat wereldwijd meerdere Fortus 900 Pro en Fortus 900 Aircraft Interiors Certificate Solutions zijn geplaatst. Deze laatste is de nieuwe versie van de Fortus FDM-printer die gecertificeerd is voor de productie van interieurdelen voor de vliegtuigindustrie. Daarnaast is er extra vraag geweest naar de J700 Dental, de speciale uitvoering van deze 3D printer voor de tandtechnische industrie. Volgens Reis is het 3D printen van in de tandtechnische industrie uitgerijpt voor bepaalde toepassingen en ziet Stratasys daar momenteel dat klanten hun printcapaciteit uitbreiden.

 

Makerbot blijft belangrijk voor Stratasys

Opvallend in de analistencall die het managementteam later hield, is dat David Reis het belang benadrukte van Makerbot. “We blijven nadruk leggen op de ontwikkeling van de Makerbotlijn en de business. Makerbot voldoet aan onze doelstellingen.” De desktop printers van Makerbot zijn belangrijk voor de prototypingmarkt. En die is voor Stratasys erg belangrijk. “Wij geloven dat het een erg belangrijke markt is en investeren ook daar veel in R&D”, aldus David Reis. Hij voegde daar in een adem aan toe te verwachten dat ook de 3D metaalprintmarkt lucratief wordt voor Stratasys. Komt er in september op de IMTS meer nieuws hierover?

 

Stratasys Nylon12CF

De omzet in verbruiksartikelen, zoals het Nylon 12 CF filament, groeide afgelopen kwartaal.

De markt zal uiteindelijk consolideren

Op een opmerking van een van de analisten dat de printerverkopen vergeleken met een jaar eerder gedaald zijn, gaf Reis toe dat dit een van de tegenvallende resultaten is. Maar hij gelooft dat het gaat aantrekken in de komende kwartalen. “Feit is dat de markt overspoeld wordt met veel producten. En ik kan het klanten niet kwalijk nemen dat ze experimenteren en testen wat er op de markt komt, inclusief dat van de nieuwkomers.” Op termijn zal de markt een aantal van de nieuwe technieken omarmen, maar voor de rest teruggaan naar de gevestigde technieken.

 

Slechts handvol spelers zal overblijven

Reis kondigde verder aan dat Stratasys ook met nieuwe, meer geavanceerde producten gaat komen voor de markten waarin het bedrijf nu al actief is. “Dus ik hoop dat het een korte termijn fenomeen is en dat we komende kwartalen en jaren een herstel zullen zien.” Reis verwacht dat op termijn een aantal spelers verdwijnt. “De markt kiest drie, vier of vijf concurrenten wereldwijd, die zullen leveren wat nodig is. Zoiets gaat ook in de high end markt gebeuren. Stratasys zal een van de drie of vier leidende bedrijven zijn.” Dat de doorbraak van additive manufacturing langer op zich laat wachten, is mede te wijten aan de natuurlijke businesscyclus van industrieën zoals de vliegtuigindustrie. Die denken volgens hem in cycli van 5 tot 15 jaar soms. “En in een aantal van die gevallen moeten we op de volgende cyclus wachten om de technologie mainstream te maken”, aldus de AM-veteraan.

Met dank aan Seeking Alpha voor het script van de analistencall
In de Benelux kun je voor Stratasys terecht bij Seido-Systems 

 

Back to top button