3D printmarktManufacturers

Makerbot snijdt opnieuw in organisatie

Makerbot reorganiseert opnieuw. De pionier van de open source 3D printers (ondertussen niet meer) blijft last houden van de enorme concurrentie aan de onderkant van de 3D printmarkt. In een mediabericht schrijft de nieuwe CEO Nadav Goshen dat het bedrijf opnieuw afscheid gaat nemen van medewerkers. Alles bij elkaar moet bijna één op de drie medewerkers vertrekken. Waarom blijft Stratasys vasthouden aan Makerbot?

 

Waarom houdt Stratasys Makerbot nog overeind?

Het is wel gebruikelijk dat een bedrijf gaat reorganiseren als er een nieuwe CEO komt. In het geval van Makerbot is dat echter enigszins verrassend. Nadav Goshen is onlangs benoemd tot CEO van de Stratasysdochter maar werkt al langer bij de onderneming. Hij is zelfs een van de architecten van de nieuwe koers, waarin Makerbot zich meer op de professionele en educatieve markt richt.

 

Meer focus

Nu schrijft Goshen dat het bedrijf nog meer focus moet aanbrengen. De focus wordt nog meer gericht op een aantal essentiële producten die het meest relevant zijn voor de kernklanten, schrijft hij. Zonder dieper in te gaan op welke producten dit zijn, ligt het voor de hand dat het de nieuwe versie van Makerbot Mobile is, de Replicator+ en de Replicator Mini+ die eind vorig jaar zijn gelanceerd. De + versie heeft niet alleen een 25 procent groter printvolume, maar is ook tot 30 procent sneller.

 

Concentratie hard- en software ontwikkeling

Goshen kondigt aan dat de ontwikkeling van zowel de hard- als de software bijeen wordt gebracht onder één leiding. Om de strategische doelen waar te maken, wordt 30% van de medewerkers ontslagen. Hij wil zich ook meer richten op de lange termijn doelen. Nadav Goshen benadrukt dat Stratasys blijft geloven in de toekomst van Makerbot als een laagdrempelige 3D printtechnologie. De stappen die hij nu aankondigt worden dan ook ondersteund door Stratasys.

 

Makerbot binnen Stratasys: tussen wal en schip?

Deze reorganisatie is de zoveelste sinds Makerbot voor enorm veel geld werd ingelijfd door Stratasys. Tijdens een gesprek op Formnext benadrukte het nieuwe management van Stratasys nog dat het belangrijk vindt ook aan de onderkant van de markt aanwezig te zijn. Toch is het de vraag hoe lang men dit blijft volhouden. Het marktsegment waarin Makerbot opereert, blijft erg concurrerend met een groot aantal spelers die razendsnel innoveren. Ook de prijsdruk in dit deel van de markt blijft groot. En het hier net bovenliggend marktsegment heeft Stratasys vorige week zijn eigen positie flink versterkt met de nieuwe F123 serie 3D printers. Deze opvolger van de Dimension heeft een prijskaartje dat begint bij 20 mille. Waarom moet je dan nog vasthouden aan een desktopprinter in een marktsegment waarvan iedereen weet dat het leeuwendeel van de fabrikanten niet gaat overleven?

 

Back to top button