ManufacturersTechnology

Stratasys F 123: sneller, gemakkelijker en goedkoper prototypes 3D printen

Stratasys heeft op SolidWorks Wold 2017 in Los Angeles de nieuwe lijn F123 3D printers gepresenteerd. Dit is de nieuwe lijn 3D printers voor prototyping. Stratasys wil met deze printers, bedoeld voor in een kantooromgeving, de 3D printtechnologie toegankelijker maken voor méér productontwikkelaars. De 3D printerfabrikant ziet in prototyping nog een ontgonnen markt, onder andere omdat de huidige 3D printers niet gemakkelijk genoeg te bedienen zijn.

 

Sneller, groter bouwvolume, eenvoudiger te bedienen en integratie in SolidWorks

Nieuw is dat de F123 serie min of meer een plug and play printer is. Een van de vier bètaklanten, Jesse Hahne van Center for Advanced Design, zegt dat de nieuwe Stratasys F123 een half uur na levering de eerste printjob startte. Een andere verbetering is de grotere bouwkamer. De kleinste 3D printer, de F170, heeft een bouwvolume van 254 bij 254 bij 254 mm; het grootste model de F370, print prototypes tot 355 bij 254 bij 355 mm. Daar tussenin zit de F270 (305 bij 254 bij 305 mm).

 

Stratasys F370
Dit prototype van een helm kan in de F370 in één keer worden geprint.

Groter bouwvolume Stratasys F123 spaart tijden en kosten

Het grotere bouwvolume vergeleken met de Dimension serie levert voor productontwikkelaars een belangrijk kostenvoordeel en tijdbesparing op, aldus de ervaringen van Jesse Hahne. Grotere producten printte hij vroeger in meerdere delen. Daarna moesten deze geassembleerd worden. “Nu printen we deze prototypes in één keer.” De printsnelheid zelf ligt ook hoger. Stratasys biedt de gebruiker de mogelijkheid om in een ‘fast draft’ mode te printen. In deze modus wordt met dubbele snelheid geprint, terwijl slechts een derde van het materiaal wordt gebruikt. Dat betekent vergeleken met ABS printen op de vroegere modellen 5 keer sneller tegen 10 keer lagere kosten. Deze printmodus is met name bedoeld voor wie snel een prototype wil voor een eerste controle.

 

Stratasys F370
De Stratasys F123 serie is ontwikkeld om het 3D printen zo eenvoudig mogelijk te maken.

Meerdere materialen

Afhankelijk van het model kunnen twee of meer filamentrollen in de printer worden geplaatst. Stratasys heeft het proces om het materiaal te wisselen vergemakkelijkt en versneld. “Daardoor printen wij nu veel meer kleur voor onze klanten dan voorheen,” aldus Jesse Hahne. Ook het wisselen van de kop is nu gemakkelijker. Ook dit is gedaan met het oog op het toepassen van meerdere verschillende materialen in een prototype. Een van de opties die Stratasys open houdt voor in de toekomst, is het integreren van een tweede printkop in de machine.

 

Design samenwerking met BMW

Voor het design van de nieuwe F serie heeft Stratasys het designbureau van BMW in de arm genomen. De F 123 werd ontworpen in samenwerking met Designworks, het designbureau van de Duitse automobielgroep. Deze samenwerking heeft onder andere geleid tot features zoals het eenvoudig verwisselen van de printkop en de materiaalcartridges.

 

Scott Crump
Jesse Hahne, een van de Betaklanten van de F123 printer, in gesprek met Scott Crump, oprichter van Stratasys en uitvinder van het FDM printproces.

GrabCad en SolidWorks

Qua software grijpt de printerfabrikant naar GrabCad. Stratasys kondigt op SolidWorks World 2017 eveneens een nieuwe add in voor SolidWorks aan. Hiermee kan de engineer vanuit de CAD omgeving de printjob voor de F 123 printer voorbereiden en starten. Ook andere 3D printers van Stratasys kunnen op deze wijze geïntegreerd worden. CAD-engineers kunnen zo de 3D printers in hun kantooromgeving eenvoudiger met elkaar delen. Stratasys heeft ook een partnerschap aangekondigd met Dassault Systèmes dochter Simulia. Er komt simulatiesoftware voor de high end 3D printers van Stratasys.

In de Benelux vertegenwoordig Seido Systems 3D printerfabrikant Stratasys

 

Back to top button