MaterialsTechnology

GE gaat PEEK printen met Roboze One+ 400

GE heeft voor het wereldwijde R&D centrum in Niskayuna (New York, USA) de Roboze One+ 400 gekocht. De Amerikanen gaan hiermee PEEK printen. Zo willen ze de mogelijkheden onderzoeken van het 3D printen met engineering plastics voor de aerospace industrie.

 

Metaalvervangend materiaal voor de vliegtuigindustrie?

Het Italiaanse Roboze verkoopt de One+400 sinds eind vorig jaar. Hierbij gaat het om een FDM printer met een speciaal ontwikkelde extruder. Deze is bestand tegen temperaturen tot ver boven de 400 graden C. Dat is dus voldoende om PEEK en andere hoogwaardige polymeren te printen. Juist deze eigenschap heeft GE over de streep getrokken. Het wil de mogelijkheden van het 3D printen met dit soort materialen onderzoeken.

 

Roboze
Voor een beter printresultaat plaatst Roboze de toevoer van het filament bovenin de printer.

Focus op aerospace toepassingen

“Hiermee kunnen we de voordelen van het 3D printen met high performance polymeren verder onderzoeken”, zegt Scott Miller, manager material systems lab bij GE Global Research. Het team gaat de Roboze One+ 400 onder andere inzetten voor het 3D printen van complexe componenten die GE nu al van high performance kunststoffen maakt. Zo wil men onderzoeken of 3D printen een alternatieve technologie voor de productie van deze componenten kan zijn. De nadruk van het R&D programma waarvoor de 3D printer wordt gekocht, ligt op PEEK voor toepassingen in de luchtvaart.

 

3D printen kerntechnologie voor GE

Roboze gaat nauw samenwerken met de onderzoekers bij GE. Zo zal men onder andere nieuwe kennis en ervaringen die de printerfabrikant zelf opdoet met het printen van PEEK delen. “We gaan GE nieuwe oplossingen bieden voor het werken met metaal vervangende materialen.” Het 3D printen is voor GE een van de kerntechnologieën waar men op inzet voor het komend decennium. In deze strategie past eveneens de vorming van GE Additive. Dit is de additive manufacturing divisie van het Amerikaanse bedrijf. Hierin zijn onder meer het Zweedse Arcam en Concept Laser ondergebracht.

In de Benelux vertegenwoordigt NextStep3D  de printerfabrikant Roboze

 

Back to top button