ManufacturersTechnology

ZMorph 2.0 SX mixt filament in extruder

ZMorph heeft een nieuwe set printkoppen en de nieuwe software vrijgegeven. Hiermee kan de 3D printer ZMorph 2.0 SX meerdere materialen printen. Je kunt de printer eveneens gebruiken voor full color printen. Het mengen van de kleuren gebeurt in de extruder. ZMorph heeft eigen gepatenteerde software geschreven voor de aansturing van het kleurenprint proces.

 

Kleuren printen met eigen image mapping software

De Poolse 3D printerfabrikant ZMorph voegt een nieuwe functionaliteit toe aan de 3D printer. Behalve dat deze zowel kan CNC-frezen en lasersnijden, print de ZMorph 2.0 nu ook meerdere materialen. Hiervoor zorgen de twee printkoppen met elk een 1,75 nozzle. Dat is op zichzelf niet heel bijzonder. Uniek is wel dat twee materialen gemixt kunnen worden om via één nozzle te worden geprint.

 

ZMoprh 2.0 SX
De nieuwe ZMorph 2.0 SX print onder andere kleur door zelf te mixen in de extruder.

Toepassingen: architectuur, proto’s, low volume

Je kunt deze technologie bijvoorbeeld inzetten voor het mengen van twee kleuren filament. In combinatie met de Image Mapping software van ZMorph kunnen dan kleurrijke bitmaps 3D geprint worden. Dit kan op elke 3D vorm gedaan worden. Dat kan interessant zijn voor bijvoorbeeld de architectuur. Maar ook voor sommige prototypes kan het gebruik van kleuren meerwaarde bieden. De beide Dual Pro printkoppen kunnen ook gebruikt worden voor het gelijktijdig printen van een polymeer met wateroploosbaar support materiaal. De nieuwe koppen zijn net als de vorige uitvoeringen eenvoudig verwisselbaar.

3D Morph closed loop
Deze afbeelding illustreert de werking van het op een encoder gebaseerd closed loop systeem in de 3D printer.

Encoder voor hogere positioneernauwkeurigheid

De Polen hebben de laatste maanden gewerkt aan een hogere betrouwbaarheid van het 3D printproces. Daarvoor is een closed loop systeem ontwikkeld. Op basis van de meetgegevens van een encoder wordt de positie real time bijgestuurd. Hierdoor neemt de printkwaliteit toe. De positioneernauwkeurigheid neemt hierdoor toe tot 14 µm in de X- en Y-as. In de Z-as bedraagt deze zelfs 0,625 µm. Om de printer geschikt te maken voor low volume productie, rust ZMorph deze voortaan uit met een aluminium spoelhouder. Hierin kunnen tot 4 filamentspoelen worden bewaard.

De prijs van de nieuwe ZMorph 2.0 SX bedraagt € 2490.

 

Back to top button