ApplicationsTechnology

AMX-Tagung: 3D printen, make or buy?

Nu 3D printen momentum krijgt in de maakindustrie, dringt zich bij menig bedrijf de vraag op: zelf investeren of uitbesteden aan een 3D print service bureau? Make or buy? Precies die vraag is het thema van AMX-Tagung in Luzern. Trumpf en Alpa Capaul & Weber presenteren elk een casestudy.

 

Zelf investeren in 3D printtechnologie of uitbesteden?

AMX-Tagung is een eendaagse conferentie, die dit jaar plaats vindt als afwisseling met de AMX Expo die in 2018 weer gehouden wordt. Verleden jaar stonden op deze Zwitserse 3D printbeurs de toepassingen centraal. Deze lijn trekt men door naar de conferentie van dit jaar waarbij het om de vraag gaat uitbesteden of zelf doen. “Tijdens de AMX-Tagung krijgen deelnemers ideeën en inspiratie voor hun eigen oplossingsrichtingen. En ze hebben de kans om te netwerken in de AM community”, zegt Fabrizio Raffa, beursmanager.

 

Trumpf laat zien wat bij een investering in eigen 3D metaalprintcapaciteit komt kijken.

 

Hoe stap je in additive manufacturing?

Instappen in additive manufacturing vergt immers meer dan alleen de machine kopen. Zeker als het om metaalprinten gaat. Matthias Baldinger van Additively (spin off ETH Zürich) schetst in zijn inleidingen de uitdagingen die je mag verwachten, van construeren van de componenten tot en met kwaliteitsborging. Additively is een platform dat vraag en aanbod op het gebied van additive manufacturing bij elkaar brengt. De Make of buy vraag komt daarna vooral aan bod in de presentaties door Trumpf, Alpa Capaul & Weber en het iPrint Institut van de Hochschule Fribourg. Marco Ritz, in Zwitserland verantwoordelijk voor de laserdivisie van Trumpf, laat zien hoe je met de TruPrint metaalprinters van Trumpf ook als mkb-onderneming zelf additive manufacturing kunt toepassen. Trumpf heeft de machines juist ontwikkeld om de technologie inzetbaar te maken voor serieproductie.

 

Uitbesteden: wat komt daar bij kijken?

Alpa Capaul & Weber is legendarisch cameramerk. Sinds enkele decennia richt het zich op de ontwikkeling en productie van middenformaatcamera’s. Hiervoor bouwt Alpa een modulair systeem. Daarmee kan de fotograaf digitale achterwanden combineren met verschillende objectieven en andere modules. Het Zwitserse bedrijf zet hiervoor additive manufacturing in als productietechnologie om zo de veelvoud aan combinaties mogelijk te maken. Ralph Rosenbauer van Alpa Capaul & Weber zal verduidelijken waarom het bedrijf voor ‘buy’ heeft gekozen en welke uitdagingen er dan op je af komen als je additive manufacturing gaat inzetten voor industriële productie. Het iPrint Institut uit Fribourg schetst de mogelijkheid voor het mkb om samen met de hogeschool onbderzoeksprojecten op te zetten.

 

HP wil met de nieuwe 3D printtechnologie kunststof inzetten als vervanger van metalen, bijvoorbeeld bij bepaalde aandrijvingen.

 

Vooruitblik: waar gaat de technologie heen?

AMX Tagung besteedt verder nog aandacht aan waar de AM technologie naar toe gaat. In dit blok komen sprekers van SLM Solutions aan het woord (van CAD naar construeren voor 3D metaalprinten); SG Solutions, de Zwitserse HP dealer, en Newemag. Vanuit dit bedrijf wordt ingegaan op de vraag hoe je goede oppervlaktekwaliteiten realiseert met additive manufacturing. Concrete toepassingen komen aan bod in twee elevator pitches en als laatste zijn er nog twee lezingen over hoe je de medewerkers kunt mee krijgen op weg naar 3D printen.
AMX Tagung vindt op 6 maart plaats in de Messe Luzern. Het programma is compact: het duur één middag. Meer informatie vind je hier.

Back to top button