MaterialsTechnology

HP: innovatie 3D print materialen alles bepalend

Het tempo waarin nieuwe, innovatieve 3D print materialen worden ontwikkeld, bepaalt de snelheid waarmee digitale productie de klassieke productie voorbij gaat streven. Dat verwacht Aleix Oriol van het 3D printing R&D team van HP in Barcelona. Hij licht op de 4e editie van 3D Printing Materials Conference een tipje van de sluier op waar HP naar toe wil.

 

De 3D printtechnologie van HP biedt op dit moment vooral winst op het vlak van snelheid en mechanische eigenschappen. Met de volgende generatie materialen ontsluit de HP Multijet Fusion printtechnologie heel nieuwe toepassingen. De nieuwkomer in de 3D printmarkt verwacht dat digital manufacturing dan de traditionele productie gaat inhalen.

 

Presentatie HP 3D printtechnologie op 3D Printing Materials Conference

AleixOriol
Aleix Oriol is een van de sprekers op 3D Printing Materials conference, dit keer op Brightlands Campus.

Aleix Oriol is Writing Systems and Materials manager bij de R&D afdeling van HP in Barcelona. Hier wordt de MultiJet Fusion 3D printtechnologie verder ontwikkeld. Hoewel HP met poeders print, verschilt de technologie wezenlijk van andere technieken. Met een groot aantal printkoppen positioneert de HP 3D printer tot 30 miljoen microkleine druppels detailing agent op het poeder. Deze detailling agent maken het verschil met andere 3D printtechnieken. Want door een andere agent toe te passen, kunnen de eigenschappen van het eindproduct veranderd worden.

 

HP heeft geen chemisch reactieve materialen nodig

Tijdens de presentatie aan de vakpers deed HP onlangs op Formnext uitvoerig uit de doeken welke mogelijkheden de MultiJet Fusion printtechnologie biedt. Zo print men heel stabiele polymeerketens, omdat men voxels print van 20 bij 20 bij 100 µm en op dat niveau eigenschappen bepaalt. “Waar anderen chemisch reagerende polymeren nodig hebben, die na verloop van tijd degraderen, kunnen wij zonder reactieve polymeren printen,” zo legde Alex Monino, wereldwijd Go to market directeur, het in Frankfurt uit. Dat heeft niet alleen het voordeel van mechanisch sterke punten, maar ook dat niet gebruikt materiaal telkens opnieuw gebruikt kan worden. Het degradeert niet, wat wel gebeurt bij SLS-technologie.

 

HP roadmap
HP en de partners op materiaalgebied staan pas aan het begin van de roadmap, die op termijn tot heel nieuwe materialen moet leiden.

Met 2e generatie 3D print materialen kan digital manufacturing klassieke productie overtreffen

Echt interessant wordt het in de toekomst. De 2e generatie MultiJet Fusion printers met nieuwe materialen zullen bijvoorbeeld geleidende lagen kunnen printen. Of gekleurde lagen, waarmee men in slijtdelen een optische waarschuwing in een product kan meeprinten. Zodra bijvoorbeeld een kleur in een kunststof aandrijfriem zichtbaar wordt, is deze zover versleten dat vervanging nodig wordt. HP denkt ook aan medische toepassingen. Sensoren in de vorm van een pleister is een van de toepassingen waar men in de onderzoekslaboratoria van HP aan werkt.

 

Open innovatieprogramma

HP heeft voor de materiaalontwikkeling een innovatieprogramma opgezet waar materiaalproducenten aan kunnen meedoen. Aleix Oriol gaat tijdens 3D Printing Materials conference onder meer in op dit innovatieprogramma. Ook doet hij uit de doeken hoe de maakindustrie dankzij de MultiJet Fusion printtechnologie innovatie kan versnellen. Andere sprekers op de conferentie op Brightlands Chemelot Campus komen onder andere van KIT in Karlsruhe, e-Xstream engineering (composieten), Ultimaker (3D printerfabrikant) en ProMolding en DSM. Ook Shapeways presenteert tijdens de conferentie. Maarten van Dijk, manager of Manufacturing EU bij Shapeways, beantwoordt de vraag hoe digital manufacturing de productie van consumenten goederen verandert en wat hiervoor nodig is.

3D Printing Materials Conference vindt op 2 februari plaats op Brightlands Campus Geleen. Het volledige programma vind je hier. En inschrijven kan hier.

One Comment

Back to top button