Materials

Visiotech en IKT: recycling PA12 tijdens SLS

Op Moulding Expo in Stuttgart worden deze week de eerste resultaten getoond van een onderzoek naar recycling PA 12. Het Institut für Kunststofftechnik (IKT) van Universität Stuttgart en het bedrijf Visiotech ontwikkelen gezamenlijk deze recyclingtechnologie. Daarmee willen ze het hoge verlies aan poeder bij SLS terugdringen.

 

Nieuwe technologie voor recycling SLS-poeder op Moulding Expo 2017

De 2e editie van Moulding Expo groeit. Meer dan 750 exposanten nemen dit jaar deel aan de beurs in Stuttgart. Ze tonen de volledige procesketen van design tot en met productie. 3D printen is een van de thema’s op de beurs, die het accent legt op matrijzen- en vormenbouw. De insteek hierbij is met name tonen hoe deze klassieke sector gebruik kan maken van de nieuwe additieve technologie. En dat loopt uiteen van het 3D printen van prototypes tot conformal cooling in matrijzen (overigens ook het onderwerp van de eerste workshop die 3D Print magazine samen met Teqnow eerdaags organiseert).

 

Hoog verbruik poeder reduceren

Visiotech is een prototypebouwer uit de buurt van Stuttgart, die een groot aantal klassieke technieken zowel als AM technologie in huis heeft. Tot die laatste groep behoort ook selective laser sinteren (SLS). Een van de nadelen van deze 3D printtechnologie is het hoge verbruik van poeder, veelal PA12. Poeder dat niet in het product terecht komt, kan wel thermisch beïnvloed zijn door de laser. Daarom moet een behoorlijk deel van het poeder als afval worden afgevoerd; gemiddeld wordt slechts 30% van het poeder gebruikt. Visiotech ontwikkelt samen met het IKT een recyclagetechniek om dit percentage op te voeren.

 

In-situ recycling

De oplossing is het coaten van het poeder. Hierdoor kan er tijdens het 3D printen een in-situ regeneratie van niet-gebruikt poeder plaatsvinden. Het idee werkt. Het project is vooral gericht op het optimaliseren van de coatingreceptuur en het ontwikkelen van een geschikte installatie. Ook kijken de onderzoekers naar de mechanische eigenschappen van de met gerecycleerd poeder 3D geprinte producten. De initiatiefnemers denken dat recycling van PA 12 nieuwe toepassingen voor SLS technologie mogelijk maakt.

Visiotech
Het nieuwe elastische TPU vervangt bij Visiotech het eerder gebruikte TPE. (Foto: Visiotech)

Lasersinteren van TPU

Een andere innovatie die Visiotech op Moulding Expo toont, is het 3D printen (SLS) technologie met TPU poeder. Voor de prototypebouwer is het materiaal nieuw. TPU vervangt het tot nog toe gebruikte TPE. Het voordeel van TPU is dat het erg elastisch is (600% rek), terwijl het oppervlak volkomen glad blijft. Een van de mogelijke toepassingen is het 3D printen van gepersonaliseerde inlegzolen of afdichtringen. Het TPU is volledig recyclebaar.

Moulding Expo start dinsdag 30 mei en duurt tot en met vrijdag 2 juni.

 

Back to top button