designTechnology

Teqnow en 3D Print magazine starten workshops 3D metaalprinten

Om inzicht te geven over de werkelijk toegevoegde waarde van 3D metaalprinten organiseren 3D Print magazine en Teqnow dit jaar een aantal workshops. De bijeenkomsten richten zich telkens op één van de voordelen: koeling- en stromingsoptimalisatie, lichtgewicht of functie integratie. De eerste bijeenkomst vindt op 29 juni 2017 plaats, in nauwe samenwerking met gastbedrijf Maakmij in Zaltbommel.

 

Eerste bijeenkomst: koeling- en stromingsoptimalisatie

Er wordt veel gesproken over de ongekende mogelijkheden van 3D-printen van metaal. Om die mogelijkheden te benutten, moet de technologie juist worden ingezet. Het effectief toepassen van het 3D-printen van metaal vraagt veel meer dan de inzet van een printer. Om deze techniek optimaal in te zetten moet het ontwerp gericht zijn op een van de volgende drie ontwerp voordelen.

 

Koeling- en stromingsoptimalisatie

Door direct onder een oppervlak koelkanalen aan te brengen kunnen processen worden versnelt en verbeterd. Toepassen van 3D-geprinte inserts in spuitgietmatrijzen kunnen er bijvoorbeeld ervoor zorgen dat de cyclustijd wordt gereduceerd én dat de oppervlaktekwaliteit van het spuitgietproduct verbetert. 3D-printen maakt het mogelijk om dergelijke koelkanalen direct onder een in hoogte variërend oppervlak aan te brengen.

 

Licht gewicht ontwerpen

Door alleen materiaal aan te brengen op die plaatsen waar materiaal nodig is kunnen middels 3D-metaalpringen erg lichte constructies worden gerealiseerd

 

Functie integratie

Bij het toepassen van conventionele productietechnieken is het vaak nodig om producten uit meerdere onderdelen op te bouwen. 3D-printen maakt het mogelijk om onderdelen zo te construeren dat één onderdeel wordt opgebouwd, waarbij de diverse functies in het onderdeel integreert zijn. Assemblage van diverse onderdelen kan zo worden voorkomen.

 

Christaan Alofs
Christiaan Alofs van Maakmij presenteert de mogelijkheden van conformal cooling dankzij 3D metaalprinten.

De eerste bijeenkomst richt zich met name op interne koel- en stromingskanalen. Christiaan Alofs van Maakmij in Zaltbommel heeft zich hierin gespecialiseerd. In een uitgebreide presentatie laat hij de designaspecten voor interne koel- en stromingskanalen zien. Deelnemers kunnen de 3D metaalprinter van Maakmij live in actie zien. Het volledige programma vind je hier.

Voor deze bijeenkomst is er slechts ruimte voor een 20-tal deelnemers. Daarom worden alleen deelnemers toegelaten die vanuit hun professie een logische belangstelling hebben voor dit onderwerp (ligt ter beoordeling bij Teqnow) zoals bijvoorbeeld matrijzenbouwers en design engineers.

Later in het jaar volgen de bijeenkomsten rondom de andere twee voordelen.

 

Back to top button