ManufacturersMaterials

Ultimaker Cura 3.6 met eerste printprofielen

Ultimaker Cura 3.6 bevat voor het eerst een marktplaats waar gebruikers printprofielen voor filament van DSM, BASF, Clariant, DuPont en Owens Corning kunnen downloaden. Een goed half jaar na de introductie van de Ultimaker S5, levert de samenwerking met de materiaalproducenten al tastbaar resultaat op.

Materiaalproducenten geven printprofielen vrij voor Ultimaker 3D printers

De eigenschappen van materialen zijn leidend bij de keuze waarmee je 3D print, aldus Paul Heiden, senior vice president Product Management bij Ultimaker. Daarom heeft Ultimaker software ontwikkeld waarmee de filamentproducenten in korte tijd de optimale profielen ontwikkelen voor de Ultimaker 3D printers, zoals de S5. Dat vergt normaal vele maanden, omdat voor elk materiaal de optimale balans tussen 350 printparameters gevonden moet worden. Paul Heiden “Onze print profile assistant software brengt het maken van profielen terug van zes maanden naar één week.” Dit helpt de filamentmakers om optimale instellinge voor hun materialen sneller te delen met de gebruikers van Ultimaker 3D printers.

 

Hoge groeiverwachtingen

De filament producenten toonden zich tijdens de presentatie van Ultimaker Cura 3.6 optimistisch over de groei van deze markt. Ernst A. Poppe, business development manager bij DuPont, denkt dat bedrijven nu hun stratagische positie moeten kiezen omdat de markt ‘dramatisch’ gaat groeien. “15 tot 20 procent van het granulaat dat we verkopen wordt mogelijk een markt voor additive manufacturing. Dat is echt een groot aandeel.” Poppe denkt dat over vijf jaar het 3D printen van 50.000 producten uit een serie realistisch is. Over tien jaar ligt dit aantal wellicht rond de 100.000 producten. “De markt waar we AM momenteel zien is kleiner dan 1 procent van de kunststoffenindustrie, dat kan groeien naar 17%.” De materiaaleigenschappen zullen gelijke tred houden met deze ontwikkeling. Jeroen Wiggers, business unit directeur Additive Extrusion Systems bij BASF 3DPS: “Het zal tijd vergen voor de productie van kleine series. We hebben net geleerd te lopen en nu gaan we in 2019 al rennen.” De focus bij BASF 3D Printing Solutions ligt op het ontwikkelen van applicaties samen met eindklanten.

* Paul Heiden van Ultimaker (rechts) samen met de panelleden van de materiaal alliantie.

 

 

 

DSM: first time right 3D printen dankzij simulatie

Zowel voor Novamid, een met carbon vezels versterkt materiaal, als voor Arnitel ID2060 HT en Arnitel ID2045, filamenten van DSM, zijn printprofielen in Cura 3.6 beschikbaar. DSM liet tijdens de presentatie een toepassing van Arnitel ID2060 HT in een caburateur van een Ducati motor zien. Dit is een high performance TPC dat bestand is tegen hogere temperaturen. Toepassingen zijn onder andere in de automotive industrie te vinden. Volgens Patrick Duis, segment leader Transportation, zijn voorspelbaarheid en betrouwbaarheid het allerbelangrijkste voor de automotive klanten die met deze materialen 3D printen. Het applicatieteam van DSM gebruikt onder andere Digimat van e-Xstream om het printproces met deze materialen vooraf te simuleren. “We willen naar first time right toe.” Met de juiste applicatiekennis en de mechanische eigenschappen van de materialen, ziet hij als eerste een markt ontstaan voor spare parts in de recewereld. Paul Heijden zegt dat ook de softwareontwikkelaars van Ultimaker aan het onderwerp simulatie werken. “We denken aan een toekomstige integratie van simulatiesoftware in Cura. De software beoordeelt dan of het model printbaar is.”

 

De overige printpofielen voor Ultimaker

De beschikbare printprofielen in Ultimaker Cura 3.6 zijn onder andere PP GF30 van BASF (hoge chemische resistentie) en PET CF (carbon fiber versterkt filament voor sterke, lichte onderdelen); Exolit van Clariant (vlamvertragende materialen op basis van PA6/66) en PET-G;  Dupont Zytel 3D1000FL (polyamide met extreem lage krimp) en Hytrel 3D1000FL (polyester elastomeer met shore D60); Xstrand GF-30PP van Owens Corning (glasvezel versterkt polypropyleen) en van dezelfde producent Xstrand op basis van PA6.

 

 

Back to top button