3D printmarktApplications

Oceanz en DOOR: voedselverspilling terugdringen met 3D printen

Oceanz en de Coöperatie DOOR, een groep onafhankelijke telers, onderzoeken hoe 3D printen kan bijdragen aan het tegengaan van voedselverspilling. Daartoe willen ze op termijn gepersonaliseerde voeding ontwikkelen die 3D geprint wordt. Op deze manier wordt er iets gedaan aan het verspillen van ongeveer een derde van alle voedsel dat momenteel wereldwijd wordt geproduceerd, doordat je de volumes beter afstemt op het verbruik.

 

Kan 3D printen rol spelen in 100% gebruik van voedsel?

3D printen van voedsel heeft nu nog een hoog ‘fun’ gehalte. “Maar uiteindelijk koersen we af op een professionele markt van 3D voedsel printen”, aldus Erik van der Garde, CEO van Oceanz 3D Printing. “Zeker is dat we in de toekomst allemaal met 3D geprint voedsel te maken zullen gaan krijgen.”

Volumes optimaal te verwerken

Het 3D printbedrijf uit Ede onderzoekt momenteel samen met DOOR de mogelijkheden die er zijn. DOOR is een onafhankelijke coöperatie van vruchtgroententelers. De coöperatie telt 42 leden, die in totaliteit 520 hectare kassen hebben. Beide partijen zien goede kansen om voedselverspilling tegen te gaan met 3D printen. De eerste resultaten zijn al op korte termijn te verwachten. “Om de volumes optimaal te verwerken en toe te werken naar 100% gebruik, heeft Coöperatie DOOR verschillende projecten uitgezet om voedselverspilling vanuit de primaire productie zoveel mogelijk te verminderen. Denk aan gedroogde tomatenpartjes voor gebruik in restaurants en catering of de productie van tomaat als basis voor tapenade. Een stap verder gaat het onderzoeken naar mogelijkheden en oplossingen van 3D food printing in dit vraagstuk. Coöperatie DOOR wil 3D printen inzetten om het toekomstig doel ‘100% gebruik van het product’ te realiseren”, aldus Martijn Kesteloo, Business Developer bij Coöperatie DOOR. De coöperatie wil geen groenten gaan 3D printen, maar wel voedsel dat nu vernietigd moet worden gebruiken in 3D geprinte voeding.

 

Gepersonaliseerde voeding kom er

Professioneel 3D printen van voeding biedt volgens Oceanz kansen om gepersonaliseerde voeding te ontwikkelen, die afgestemd kan worden op bijvoorbeeld DNA-profiel, lichamelijke conditie, levensfase of smaakvoorkeur. Ook het 3D printen van vleesalternatieven op basis van duurzame grondstoffen behoort tot de mogelijkheden.

 

Back to top button