Technology

Is metaalgieten de vergeten rapid production technologie?

De Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici neemt met een paviljoen deel aan de 10e editie van RapidPro. Veel zaken die aan 3D printen worden gekoppeld, zoals topologie optimalisatie, kun je juist uitstekend bij gieten toepassen, vinden de giettechnici. Dat is alleen uit het zicht geraakt van constructeurs. Is metaalgieten het vergeten alternatief in rapid production? 


“RapidPro gaat over denken in 3D modellen, over digitale productie. We willen met het evenement engineers de verschillende mogelijkheden laten zien. Wat er in de gieterij gebeurt, kan een alternatief zijn”, zo steekt Tom Wessels, bij het Mikrocentrum Eventmanager RapidPro, van wal. Vanuit dat idee is hij het gesprek aangegaan met het bestuur van de Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici (NVvGT), met als resultaat een paviljoen waar zowel de vereniging zich presenteert als een aantal bedrijven. Sanders Gears, Gemco Engineers, Lovink Technocast, Lautus Castings en Melis Gieterijen presenteren zich op RapidPro 2020.

Nederlandse Vereniging voor Gieterij Technici neemt met paviljoen deel aan RapidPro

• Van links naar rechts Tom Wessels (Mikrocentrum), Ernst Schepers, Huub van der Weiden, Paul Brouwers en Roy Kastelein.

Flexibiliteit in de moderne gieterij

De giettechnici gaan niet mee in het veel gehoorde verhaal dat 3D printen traditioneel gietwerk gaat verdringen. Net zomin als dat gietwerk verdwijnt. “Per inwoner verbruiken we in Nederland gemiddeld 300 kilogram gietwerk per jaar”, zegt Huub van der Weiden, Area Accountmanager bij Gemco Engineers en bestuurslid van de NVvGT. “Scharnieren, je laptop, de smartphone, de waterkraan, overal in ons dagelijks leven gebruiken we gietwerk.” Er zijn nog zo’n 50 gieterijen actief in Nederland. Naast enkele die succesvol zijn met massaproductie, zijn velen tegenwoordig heel flexibel. De gemiddelde moderne gieterij maakt tegenwoordig 30 verschillende producten per dag. En dat is precies de reden waarom de technologie een plek verdient op RapidPro.

Ontwerpvrijheid bij gieten

Veel zaken die altijd aan 3D printen worden gekoppeld, kun je eveneens heel goed toepassen bij gieten, afhankelijk van de technologie. “Juist met Lost Foam technologie lijken de ontwerpvrijheden sterk op die van 3D printen. Complexe vormen met interne kanalen en kamers kunnen met Lost Foam erg goed in één gietstuk gemaakt worden. Praktijkvoorbeelden zijn gietstukken met geïntegreerde watermantels, oliekanalen en dergelijke”, geeft Ernst Schepers van Lovink Technocast als voorbeeld.

Sanders Gears combineert 3D printen met gieten door de modellen in zand te printen op de ExOne S-max.

Digitale technologie in de gieterij

Ook digitale technologie wordt volop toegepast in de moderne gieterij. Lautus Castings toont op RapidPro bijvoorbeeld zelf ontwikkelde simulatiesoftware om de gietbaarheid van een CAD model door te rekenen. Roy Kastelein: “Binnen een uur weten we of een CAD-model gietbaar is en kunnen we de risicogebieden vergelijken met de FEM analyse.” Daarmee biedt hij constructeurs de zekerheid die ze vooraf zoeken. Melis Gieterijen, Lautus Castings en Sanders Gears hebben, net als andere, al veel ervaring met het zandprinten van modellen voor gietwerk. Paul Brouwers van Melis Gieterijen wijst tot slot nog op een ander aspect: circulariteit. De materiaalkringloop is bij gieterijen gesloten: overtollig materiaal dat wordt afgeslepen wordt opnieuw gesmolten en in een volgend product gebruikt. “En we maken geen overproductie. Als je geen grote aantallen nodig hebt kunnen we heel efficiënt produceren”, aldus Paul Brouwers.

Per inwoner verbruiken we in Nederland gemiddeld 300 kilogram gietwerk per jaar. Overal in ons dagelijks leven gebruiken we gietwerk

Huub van der Weiden, Area Accountmanager bij Gemco Engineers en bestuurslid van de NVvGT

Onbekend maakt onbemind

Het probleem waar de gietindustrie tegenaan loopt, is dat veel kennis verloren is gegaan. “Constructeurs krijgen geen les meer in wat wel en niet kan met gieten”, zegt Huub van der Weiden. Elke giettechniek heeft zijn specifieke sterktes. Lost Foam bijvoorbeeld, zo zegt Ernst Schepers, is al vanaf een relatief kleine serie concurrerend met 3D printen. Dat voordeel loopt op naarmate de seriegrootte toeneemt. Voor veel constructeurs zijn verspanen en plaatbewerking echter de standaard technieken waarvoor ze kiezen.” Daarom willen we de discussie met ze starten”, zegt Roy Kastelein., die ook een gietcursus en -opleiding aanbiedt “We willen ze bijbrengen wat ze missen als ze geen kennis van gieten hebben.”

Het volledige interview kun je in de maart editie van 3D Print magazine lezen. RapidPro 2020 vindt plaats op 4 en 5 maart in Veldhoven.

Back to top button